Hrana i piće

Pripremite kiš Loren, specijalitet francuske kuhinje

Pripremite kiš Loren, specijalitet francuske kuhinje
Foto: N.N. | Pripremite kiš Loren, specijalitet francuske kuhinje

Francuska kuhinja neodvojivo je povezana s kulturom i načinom života ove nacije, a ujedno predstavlja i kolijevku kulinarske umjetnosti i pravi raj za kuvare.

Bez obzira na edukaciju ili socijalnu pozadinu, svaki Francuz može veoma široko govoriti o temama u vezi s hranom. Kulinarstvo je sastavni element svakodnevnog života Francuza, pa i ne čudi da su upravo oni stvorili umjetnost savoir vivre, u slobodnom prevodu - lijepe strane života.

A tu lijepu stranu života čini i kiš Loren, specijalitet francuske kuhinje otvorenu pitu punjenu smjesom od jaja i slanine.

Međutim, ovaj recept zapravo je nastao u Njemačkoj, u srednjem vijeku, a tek kasnije je stigao u Francusku i postao njen zaštitni znak. Zbog istorije ovog jela ne čudi ni to što riječ kiš potiče od njemačke riječi za tortu "kuchen", jer zaista samo jelo izgledom i podsjeća na malu tanku tortu.

Postoji dosta varijacija u receptima, ali izvorno kiš se sastoji od tijesta koje se pravi od brašna, vode i maslaca, a puni se nadjevom od jaja i slanine, dok su kasnije u recept uključeni sir i pavlaka, pa je i ukus postao puniji i kremastiji.

Recept

Sastojci

Tijesto:

200 grama brašna

150 grama maslaca

3 kašike vode

prstohvat soli

Nadjev:

4 jaja

1 pavlaka

150 grama sitno isjeckane dimljene slanine

50 grama krupno narendanog kačkavalja

kašičica mljevene slatke paprike (po želji)

malo sitno isjeckanog peršuna

+

prezle

Priprema:

Priprema ovog kiša počinje sjedinjavanjem brašna, maslaca, vode i soli. Od ovih sastojaka umijesite tijesto koje ćete ostaviti da odstoji sat vremena. Dok tijesto  odmara okrugli kalup podmažite maslacem i pospite prezlama prije nego što u njega stavite tijesto i prstima ga utapkate po dnu i ivicama pleha. Za pripremu nadjeva prvo umutite jaja, a zatim im dodajte pavlaku, potom  slaninu (koju ste prethodno prepržili na tavi) i kačkavalj, kao i kašičicu mljevene slatke paprike i peršuna ukoliko želite. Sve sastojke dobro sjedinite da biste dobili kompaktnu smjesu, a zatim je sipajte u kalup. Kiš pecite na jačoj temperaturi u rerni zagrijanoj na oko 220 stepeni 30 do 40 minuta, ali s vremena na vrijeme zavirite u rernu, da se kiš ne bi prepekao. Kiš možete jesti topao ili hladan - za koju god varijantu da se odlučite, uživaćete u spoju hrskavog tijesta i kremastog nedjeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije