Hrana i piće

Prvi "Sudžuk fest" u Brčkom

Prvi "Sudžuk fest" u Brčkom
Foto: Ilustracija | Prvi "Sudžuk fest" u Brčkom

BRČKO - Prvi "Sudžuk fest" u Brčkom na kome su predstavljeni rezultati nedavno ocijenjenih 50 uzoraka sudžuka iz BiH i regiona održan je danas.

Najboljim sudžukom proglašen je proizvod mesare "Meša" iz Zenice, u BiH najbolji pravi mesara "Kod Opana" iz Brčkog, a u Srbiji mesara "Atko" iz Novog Pazara.

Najbolji sudžuk u industrijskoj proizvodnji pravi crnogorska "Franka" iz Bijelog Polja, dok je u kategoriji "najbolji sudžuk Brčko distrikta" proglašen onaj iz mesare "Kalić".

Muhamed Kalić, vlasnik mesare "Kalić", rekao je novinarima da je proizvodnja sudžuka tradicija mesare i da je ova nagrada motiv za napredak u proizvodnji.

Mehmed Mangić, vlasnik mesare "Meša" iz Zenice, rekao je da mu nagrada za najbolji sudžuk mnogo znači, te da je festival najbolji pokazatelj kvaliteta sudžuka koji se proizvodi u BiH.

Organizator ove privredno - turističke manifestacije je "Voćni klub" iz Brčkog.

Koordinator "Voćnog kluba" Savo Lukić rekao da je ocjenjivanje, koje je održano 5. februara u Brčkom, pokazalo da kvalitet sudžuka proizvedenog u BiH i regionu nije zadovoljavajući, smatra da je na pad kvaliteta uticala loša ekonomska situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije