Hrana i piće

Raspucanci, raspuknuti čokoladni kolačići

Raspucanci, raspuknuti čokoladni kolačići
Foto: N.N. | Raspucanci, raspuknuti čokoladni kolačići

Miris svježe pečenog tijesta i toplog aromatičnog čaja, okićena novogodišnja jelka ispod koje se vješto sakrivaju pokloni... Ima li ljepših sjećanja na djetinjstvo, posebno ako su u pitanju svježi topli kolačići koje su nam nekada spremale bake i majke?

Upravo su kolači koji se pripremaju tokom prazničnih dana jedan od najlakših i najljepših načina da podijelimo porodičnu tradiciju s bližnjima, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona, kada smo u svojim domovima. Osim što se prostorijom kada ih pečemo šire čarobne i neopisive mirisne note, sama izrada je zabavna za cijelu porodicu.

Jedan od kolačića koji će jednostavno i brzo oživjeti omiljene uspomene svakako su čokoladni raspucanci, od kojih će se razigrati svako nepce.

Neodoljivog ukusa i mirisa, sočni i meki iznutra, hrskavi izvana, raspucanci su savršena poslastica čokoladnog ukusa koja je popularna tokom cijele godine, a posebno za vrijeme prazničnih dana. Osim što su jednostavni za izradu, lijepog su izgleda pa se možete poigrati s posluživanjem, a za pravi duh praznika stavite ih u staklenu posudu s poklopcem te oko nje omotajte crvenu ukrasnu traku. Postoji nekoliko vrsta raspucanaca, poput onih od limuna ili s dodatkom mente, ali većina ostaje vjerna onim klasičnim, čokoladnim, koji se tope u ustima.

RECEPT

SASTOJCI:

200 g čokolade za kuvanje

200 g brašna

2 jaja

100 g smeđeg šećera

50 g margarina sobne temperature

1 vanilin šećer

prstohvat soli

pola kašičice praška za pecivo

šećer u prahu

PRIPREMA

Čokoladu otopite na pari te je ostavite da se malo ohladi. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmutite te u smjesu dodajte margarin sobne temperature i otopljenu čokoladu. Sve dobro povežite mikserom. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, koje ste prethodno prosijali, prašak za pecivo i prstohvat soli te polako dodajte smjesi koju ste dobili od jaja, šećera, maslaca i čokolade, dok mikser radi na laganoj brzini. Kada dobijete jednolično tijesto, pokrijte ga i ostavite u frižider na dva sata. Rernu zagrijte na 180 stepeni, pleh obložite papirom za pečenje te u jednu posudu naspite šećer u prahu. Prohlađeno tijesto vadite kašičicom te rukama oblikujte kuglicu veličine oraha. Oblikovanu kuglicu uvaljajte u šećer u prahu, a potom je prebacite na pleh za pečenje, uz određni razmak između svake. Pecite 10 minuta, a kada se ohlade uživajte u mirisnim i ukusnim raspucancima. Ako ih čuvate u kutiji za keks ili staklenoj posudi s poklopcem mogu trajati i do 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije