Hrana i piće

Recept najpoznatijeg travara 20. vijeka za eliminaciju tjeskobe

Recept najpoznatijeg travara 20. vijeka za eliminaciju tjeskobe
Foto: N.N. | Recept najpoznatijeg travara 20. vijeka za eliminaciju tjeskobe

Maurisa Mesegu smatraju jednim od najvećih, a možda i najvećim travarom 20. vijeka. Od vrlo siromašnih početaka došao je do toga da su njegove biljne lijekove tražili mnogi slavni ljudi i najveći moćnici, među kojima i kralj Faruk od Egipta, Vinston Čerčil te mnogi pjesnici i umjetnici.

Napisao je nekolicinu knjiga posvećenih herbalizmu, a u jednoj od njih protiv tjeskobe naročito preporučuje tzv. napitak sreće, koji se sastoji od četiri lako dostupne domaće ljekovite biljke.

Recept:

Na litru vruće vode stavite:

  • 2 prstohvata verbene
  • 2 prstohvata metvice
  • 2 prstohvata cvjetova lipe
  • 2 prstohvata kamilice
  • Poklopite i nakon 10 minuta procijedite.
  • Pijte u količinama koje želite.

Tajna napitka sreće

Ovaj travar je za tjeskobu preporučivao biljke koje opuštaju i smiruju, a kombinaciju iz napitka sreće posebno je cijenio.

Ljekovita verbena naziva se i željezarka, mačja metvica i sveta trava. Ona jača organizam, ublažava grčeve (nervozu, kašalj, tjeskobu, nesanicu), a smanjuje i povišenu tjelesnu temperaturu. Detoksikuje organizam, steže tkivo, pospješuje zacjeljivanje rana i okončanje infekcija. Druga vrsta verbene, poznata kao limun verbena, preporučuje se apatičnim, depresivnim osobama jer djeluje podražavajuće. Izvanredno djeluje protiv grčeva. Dobra je kod migrena i umora. Ako imate želučanih tegoba povezanih sa psihičkim stanjem svakako vam se preporučuje limun verbena.

Metvica je jedna od najpoznatijih biljaka svijeta. To je biljka višestruke koristi i upotrebe. Metvica jača organizam i vraća snagu svim organima i zato se posebno preporučuje djeci i starijima. Iznad svega je korisna za živce i srce koje jača i smiruje zbog apastičnih svojstava. Djelotvorna je kod svih vrsta kašlja, neuralgije, nesanice, drhtavice, tjeskobe i sličnih tegoba. Preporučuje se i kod svih vrsta infekcija i probavnih problema.

Lipa je biljka poznata u narodu kao smirujuća. Međutim, ona je i pravi koncentrat vrijednih osobina. Djeluje kao tonik, antiseptično i sedativno. Za miran san nema ništa bolje od lipovog čaja. Posebno se preporučuje nervoznim osobama, onima koji pate od hronične tjeskobe i nesanice, nemirnoj djeci i starijim ljudima koji loše spavaju. Blagotvorna je kod kašlja, glavobolje, astme te srčanih bolesti. Ako je uzimate redovno donijeće vam mirne noći, odmorna jutra i dane bez napetosti.

Kamilica je vjerovatno najpopularniji čaj na našim prostorima. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što se demonstrira i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utiče na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

Da bi utvrdili njen anksiolitički potencijal ispitanicima s dijagnostikovanom anksioznošću prepisano je 220 1.100 miligrama ekstrakta kamilice na dan. U poređenju sa grupom ispitanika koji nisu uzimali kamilicu, osjetili su značajno poboljšanje i opšti osjećaj dobrostanja. (Moj herbar zdravlja)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije