Hrana i piće

Red velvet raspucanci, ukusni kolačići u prazničnom ruhu

Red velvet raspucanci, ukusni kolačići u prazničnom ruhu
Foto: N.N. | Red velvet raspucanci, ukusni kolačići u prazničnom ruhu

Miris svježe pečenog tijesta i toplog aromatičnog čaja, okićena novogodišnja jelka ispod koje se vješto sakrivaju pokloni... Ima li ljepših sjećanja na djetinjstvo, posebno ako su u pitanju svježi topli kolačići koje su nam nekada spremale bake i majke?

Upravo su kolači koji se pripremaju tokom prazničnih dana jedan od najlakših i najljepših načina da podijelimo porodičnu tradiciju s bližnjima u toplini svojih domova. Osim što se prostorijom, kada ih pečemo, šire čarobne i neopisive mirisne note, sama izrada je zabavna za cijelu porodicu.

Jedan od kolačića koji će jednostavno i brzo oživjeti omiljene uspomene svakako su čokoladni raspucanci, od kojih će se razigrati svako nepce. Hrskavi izvana i mekani iznutra ovi kolačići postali su hit proteklih godina, a ovih dana na društvenim mrežama može se pronaći recept koji raspucance predstavlja u crvenom ruhu, popularno nazvane Red velvet raspucanci.

Raspucanci su savršena poslastica koja je popularna tokom cijele godine, a posebno za vrijeme prazničnih dana. Osim što su jednostavni za izradu, lijepog su izgleda pa se možete poigrati s posluživanjem, a za pravi duh praznika stavite ih u staklenu posudu s poklopcem te oko nje omotajte ukrasnu traku.

Recept

Sastojci:

250 grama brašna

2 kašike kakao praha

5 grama praška za pecivo

na vrh kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

115 grama maslaca

150 grama šećera

2 jaja

2 kašičice ekstrakta vanilije

1 kašika crvene boje za jelo

šećer u prahu

Priprema:

Suve sastojke - brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so - pomiješajte u jednoj zdjeli. U drugoj, većoj, umutite pjenasto maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i crvenu boju za jelo (ako imate pri ruci boju za kolače u tubi za koju znate da je srednje kvalitete, dodajte dvije tube. Ako imate neku kvalitetnu boju u gelu, dovoljna će biti jedna kašika). U tekuću smjesu malo po malo dodajte suve sastojke dok ne dobijete gusto tijesto. Ostavite u frižideru sat vremena da još malo očvrsne. Izvadite iz frižidera i oblikujte kuglice. Uvaljajte svaku obilno u šećer u prahu i postavite na pleh obložen pek-papirom. Ostavite dovoljno razmaka između svake kuglice da se ne slijepe tokom pečenja. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 165 stepeni desetak minuta. Pečene raspucance ostavite da se ohlade u tepsiji nekoliko minuta, a zatim ih izvadite i ohladite do kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije