Hrana i piće

Rustikalna fokača, pogača na italijanski način

Rustikalna fokača, pogača na italijanski način
Foto: N.N. | Rustikalna fokača, pogača na italijanski način

Italijanska kuhinja popularna je u cijelom svijetu i to s razlogom. Vijekovima stari recepti, koji su se generacijama prenosili i do danas očuvali, nekada su bili jednostavna jela za siromahe, a danas su delicije. Jedno takvo jelo je i pogača fokača.

Rustikalna, rukom rađena fokača zapravo je tanka pogača pripremljena od tijesta sličnog onom za picu. Prepoznatljiva je po rupicama u tijestu koje se utiskiju prstima, a u koje se stavlja nadjev. Za nadjev se najčešće koriste crne i zelene masline, šeri paradaj, bijeli luk, tanke trakice luka, ruzmarin, krupna so i naravno - maslinovo ulje.

Ovdje se zapravo i krije ljepota fokače - u jednostavnosti mediterana i načinu kako samo povrće, par začina i malo maslinovog ulja može zamirisati svaki dom.

U toplim ljetnim noćima, osim koktela i osvježavajućih sladoleda, druženja s prijateljima nezamisliva su bez jednog kutka posvećenog grickalicama. Za ovakve prilike, fokača je odličana zakuska, a možete se poigrati nadjevima pa u jednom plehu ispecite više verzija popularne italijanske pogače.

RECEPT

SASTOJCI:

450 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

pola kašičice soli

250 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

+

100 ml maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

1 kašičica bijelog luka u prahu

1 kašičica suvog ruzmarina

1 kašičica krupne morske soli

masline

čeri paradajz

PRIPREMA:

Sjedinite brašno, suvi kvasac, šećer i so, te dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Od ovih sastojaka zamijestite tijesto, koje ćete odmah razvući i staviti u podmazan pravougaoni pleh. Zatim preko tijesta stavite foliju i ostavite ga jedan sat na toplom mjestu. Maslinovo ulje zagrijte da bude mlako, dodajte sitno isjeckan bijeli luk, bijeli luk u prahu i suvi ruzmarin.

Sknite foliju s tijesta, prelijte ga dobijenom smjesom i vrhovima prstiju u tijestu napravite udubljenja. Ponovo ostavite tjesto 10 do 15 minuta da nadođe, a onda u rupice koje ste napravili poredajte masline, nasjeckan šeri paradajz i pospite solju. Pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije