Hrana i piće

Šampanjac ovakvu krizu nije doživio ni tokom svjetskih ratova

Šampanjac ovakvu krizu nije doživio ni tokom svjetskih ratova
Foto: N.N. | Šampanjac ovakvu krizu nije doživio ni tokom svjetskih ratova

U vremenu pandemije virusa korona, koja je okupirala čitav svijet, ljudi se ne zabavljaju slavljeničkim zdravicama, jer je otkazana većina okupljanja koja su inače povod za to. Po svemu sudeći, ovo je snažno pogodilo francusku regiju Šampanja, pa proizvođači pjenušavog napitka mogu samo da gledaju milione flaša viška u svojim podrumima zabrinuti za svoju neizvjesnu budućnost.

Prema navodima, proizvođači šampanjca već sada su u gubitku dvije milijarde dolara za ovu godinu, što je kako oni kažu, gore nego za vrijeme Velike depresije.

Procjenjuje se da će nevjerovatnih 100 miliona flaša ostati neprodato u čitavoj ovoj regiji do kraja godine.

Zvanično tijelo Komitet šampanjca, koji se prepoznaje po svom akronimu CIVC, sada pravi važne korake kako bi se izbjegla dodatna šteta u ovoj industriji, poput reevaluiranja marketinških strategija.

Jedna od tih mjera već sada podiže uzbunu prije svoje zvanične najave.

Očekuje se da će ova grupa ograničiti proizvodnju kako bi se kontrolisala berba, što bi najvjerovatnije dovelo do uništavanja grožđa kakvo je do sada neviđeno.

"Moramo da uništimo grožđe i za to moramo da platimo. Ovo se može opisati samo kao katastrofa. Šampanjac čak ni tokom svjetskih ratova nije doživio nešto ovako. Nikada nismo doživjeli ovoliki pad u prodaji. Preko 100 miliona flaša nije prodato", izjavio je Anslem Selose, proizvođač iz ovog dijela svijeta i član CIVC-a.

Užasnoj situaciji dodatno doprinosi i neizvjesni kraj priče. Bez garancije vezane za poboljšanje situacije, praktično je nemoguće planirati put oporavka. Prema navodima, insajderi iz ove industrije vjeruju da će se ona s efektima pandemije boriti čak nekoliko godina.

"Šampanjac je preživio svaki rat i to ne smije biti zaboravljeno. Iz svake krize vidjeli smo izlaz. Zasad izlaza nema, barem dok se ne pronađe vakcina i dok se svijet ne vrati na noge", izjavio je Pol Fransoa Vranken, osnivač grupe "Vranken-Pommery Monopole".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije