Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Saznajte tajnu omiljenog pića Džejmsa Bonda

Saznajte tajnu omiljenog pića Džejmsa Bonda
Foto: N.N. | Saznajte tajnu omiljenog pića Jamesa Bonda
N.N.

"Protresen, ne promiješan", jedna je od legendarnih rečenica Džejms Bonda. Od Šona Konerija, Rodžera Mura, Pirsa Brosnana pa sve do Danijela Krejga vodka martini je omiljeno piće agentima 007.

Kućna izolacija je idealno vrijeme da uronite u Džejms Bond kolekciju filmova i pregledte sve po redu.

No, prije početka gledanja vrijeme je da saznate tajnu koktela kojeg s užitkom pije Džejms Bond, "Vodka martini - shaken, not stirred!"

Pitanje koje se nameće dugo vremena jeste, zašto je "protreseni" koktel bolji od "promiješanog"?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan, naime, kad je ovaj koktel protresen u njemu još uvijek postoje mali komadi leda i hladniji je, dok promiješani nema leda i potpuno je "čist".

Recept za vodka martini osmislio je sam Ian Fleming, autor serijala, a pojavljuje se 1953. u knjizi "Casino Royale".

A receptura je sljedeća:

Tri mjere Gordona, jedna vodke, pola mjere "Kina Lilleta". Protresti ga jako dobro dok ne bude hladan kao led, a zatim dodati veliku tanku traku limunove kore.

Kako do sastojaka?

"Gordon’s London Dry Gin" vrlo ćete lako nabaviti, dostupan je i u običnim supermarketima. Na "Kina Lillet", odnosno samo Lillet kako se danas zove, nije lako naići ali bi mogao biti dostupan u specijalizovanim trgovinama alkoholom. Bond nije naglasio koji brend vodke treba staviti, odluka je na vama, a naša je preporuka da ipak ne zgrabite baš najjeftiniju s police.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije