Hrana i piće

Šef Arikan za "Nezavisne": Lohusa šerbet porodiljama daje snagu i poboljšava mlijeko

Šef Arikan za "Nezavisne": Lohusa šerbet porodiljama daje snagu i poboljšava mlijeko
Foto: N.N. | Šef Arikan za "Nezavisne": Lohusa šerbet porodiljama daje snagu i poboljšava mlijeko

Tradicija uživanja u hladnim poslasticama duga je hiljadama godina. U ledenim desertima uživalo se u čitavom drevnom svijetu, od Kine do Mesopotamije.

Prije oko 4.000 godina Kinezi su uživali u nekoj vrsti smrznutog sirupa. Vijekovima kasnije, oko 400. godine p.n.e., u Persijskom carstvu pio se šerbet. Ovaj napitak služen je hladan, a kao glavni sastojak imao je sirup od trešanja, dunja ili šipka, a hladili su ga snijegom. Šerbet, sorbe ili sirup recepti su, ali i riječi koje su potekle upravo od tog drevnog napitka.

Šerbet nije samo za žeđ, nego daje organizmu vitamine i minerale, što je od posebne važnosti u vrućim područjima, gdje tijelo gubi mnogo vode.

O jednoj vrsti ovog napitka, tačnije lohusa šerbetu, koji je vezan za rođenje djeteta i daje se trudnicama nakon poroda, za "Nezavisne" je govorio glavni kulinarski šef Mehmet Arikan iz Eskišehira.

Lohusalik ili lohusa na turskom se odnosi na postpartum, a to je naziv za proces vraćanja promjena koje se javljaju u trudnoći u prijašnje stanje majčinog tijela.

Ovaj napitak koji je pripremio šef Arikan je izuzetno slatkog i jakog okusa te se u njemu osjeti velika količina začina.

"Ovaj napitak pomaže pri povećanju kvaliteta mlijeka majki koje doje. Među blagodatima lohusa šerbeta računa se da povećava količinu majčinog mlijeka i daje mu lijep miris te ovo pomaže bebi da se lakše navikne i zavoli ga. Zahvaljujući obilju začina u njemu, poboljšava se i zdravstveni status onih koji piju ovaj šerbet", ispričao je šef Arikan.

Takođe ističe i njegovu dobrobit u svakodnevnom konzumiranju, jer kako kaže, pijenje ovog napitka ublažava bolove u želucu, pozitivno utiče i na probavni sistem, a vrlo je koristan i za grlobolju te kod upale pluća.

Lohusa šerbet se pravi od posebne vrste začinskog šećera, datira još iz osmanskih vremena, posluživan je gostima koji su u posjetu došli nakon rođenja djeteta. Pored toga, šerbet koji je napravila kuća u kojoj se rodilo dijete podijeljen je komšijama i rođacima. Ako je dijete bilo dječak, plava gaza bi bila vezana za vrč sa šerbetom, a ako je djevojčica, bila je vezana crvena gaza.

Istorijski izvještaji o ovom napitku kažu da je i Aleksandar Veliki, koji je osvojio Persijsko carstvo 330. godine prije nove ere, uživao u hladnim napicima koji su bili zaslađeni medom.

Grci, a kasnije i Rimljani, takođe su prihvatili običaj hlađenja pića. U ranim godinama Rimskog carstva banketi cara Nerona bili su poznati po voćnim sokovima koji su bili zaslađeni medom, a ohlađeni snijegom.

Sama riječ šerbet zvuči kao iz bajke o Šeherezadi. A vijekovima se ovaj napitak nalazi za svakim stolom na Bliskom istoku. Servira se prije i tokom obroka, a obožavan je upravo zbog svog osvježavajućeg djelovanja.

Nekada davno su ga bogati ljudi kupovali od šerbedžija pa dijelili siromašnima u vrijeme Bajrama i kad bi htjeli proslaviti dolazak djeteta na svijet, vjenčanje ili drugu posebnu priliku. A popiti šerbet u dobrom društvu u vrućem ljetnom danu bila je posebna privilegija.

Recept za lohusa šerbet

Sastojci:

750 g lohusa šećera

1 čaša granuliranog šećera

7-8 karanfilčića

6-7 štapića cimeta

20 čaša vode

Priprema:

Stavite lohusa šećer, obični šećer i vodu u veliku šerpu i pustite da prokuva na srednje jakoj vatri. Kuvajte 15 minuta dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite još 15 minuta na laganoj vatri.

Karanfilić i štapiće cimeta zavežite u muslin krpu i dodajte u šerpu te kuvajte 15 minuta. Ohladite, a zatim procijedite u veliku posudu ili bokal. Držite u frižideru. Služi se toplo, hladno ili na sobnoj temperaturi. Boja će biti prekrasna rubin-crvena.

Dodatak:

Specijalni šećer lohusa je ružičastocrven i može se kupiti u specijalizovanim prodavnicama hrane koji prodaju lokume i druge primamljive slatkiše. Ovaj šećer sadrži prirodne boje, cimet, đumbir, šećer od repe i začine poput karanfilića i cimeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije