Hrana i piće

Sirova riba - da ili ne: Evo šta trebate imati na umu

Sirova riba - da ili ne: Evo šta trebate imati na umu
Foto: Nadin Sh | Sirova riba - da ili ne: Evo šta trebate imati na umu

Evo šta trebate znati o mogućim opasnostima konzumiranja sirove morske hrane.

Bakterije

Nekoliko bakterija može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela, listeria monocytogenes i, jedna velika, vibrio. Ovo je bakterija koja nastanjuje tople, obalne vode u kojima žive kamenice. Vibriozom se možete zaraziti jedući kamenicu ili bilo koji nedovoljno kuvani komad plodova mora koji sadrži bakterije.

Možete ga dobiti i plivanjem sa otvorenom ranom. Kamenica koja sadrži vibrio ne izgleda, ne miriše niti ima drugačiji okus od ostalih kamenica. A budući da ljuti umak, limunov sok i alkohol neće ubiti vibrio, jedini način da budete sigurni je da termički obradite kamenice.

Rjeđa je mogućnost dobijanja infekcije od nedovoljno kuvane ribe.

Paraziti

Sirovi i nedovoljno kuvani plodovi mora takođe mogu biti kontaminirani anisakid nematodama, vrstom crva koji može uzrokovati bolest zvanu anisakiasis. CNN je izvijestio o bolesti i studiji koja je naziva rastućom bolešću u zapadnim zemljama.

Gliste prodiru u stijenku želuca ili crijeva i mogu uzrokovati bolove u stomaku, povraćanje i proliv, a ponekad ih je potrebno ukloniti endoskopijom ili hirurškim zahvatom.

Preporuke

Kad je riječ o kupovini morskih plodova, preporučuje se da je u vitrini s kontrolisanom temperaturom. Smrznuti plodovi mora moraju biti smrznuti u čvrstom stanju i ne smiju imati kristale leda na pakovanju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije