Hrana i piće

Sjajan trik koji sprečava lijepljenje hrane za dno tave

Sjajan trik koji sprečava lijepljenje hrane za dno tave
Foto: N.N. | Sjajan trik koji sprečava lijepljenje hrane za dno tave

Niko ne voli kad hrana zagori, odnosno kad se skupe namirnice zalijepe za dno posude. Ako nemate specijalizovane tave s teflonom, ili od inoks-čelika koje su dizajnirane za pripremu obroka bez lijepljenja, možete se poslužiti i ovim trikom koji pali baš svaki put!

Hrana će se zalijepiti za dno tave ili lonca ako nemate odgovarajuće posuđe, odnosno ako ste namirnice stavili na površinu tave koja nije odgovarajuće zagrijana.

Stručnjaci su izračunali da je optimalna temperatura tave za pečenje bez lijepljenja - 160 Celzijevih stepeni. Vješti kulinarski znalci znaju tu temperaturu prepoznati "odokativnom" metodom, a svi ostali mogu se poslužiti ovim trikom.

Čistu tavu bez ikakvih masnoća poput maslaca i ulja stavite na šporet i pustite da se zagrije. Kad mislite da je dovoljno vruća, dodajte na površinu kap vode.

Ako se s vodom ništa ne događa, tava je prehladna. Ako počne kipjeti i ispari u sekundi – tava još uvijek nije postigla optimalnu temperaturu. Znate kada je temperatura idealna? Kada se ponaša poput paka na ledu u hokejaškoj utakmici!

Pogledajte u videu test za optimalnu temperaturu tave za pečenje, i uživajte u savršeno ispečenoj hrani!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije