Hrana i piće

Slatka verzija poznatog jela: Čoko-takosi, hrskavi i kremasti ljetni zalogaji

Slatka verzija poznatog jela: Čoko-takosi, hrskavi i kremasti ljetni zalogaji
Foto: N.N. | Slatka verzija poznatog jela: Čoko-takosi, hrskavi i kremasti ljetni zalogaji

Tradicionalni meksički takosi statistički gledano najviše se konzumiraju upravo u Meksiku, ali svoje su mjesto u srcima ljubitelja dobre hrane pronašli u brojnim zemljama svijeta.

Najpoznatiji su u slanim verzijama, a njihova jednostavna priprema, praktičnost i raznovrsnost doveli su do toga da se počnu pripremati i kao deserti.

Naime, slatki takosi postali su totalan hit gastro-scene, a s obzirom na to da je za njihovu pripremu potrebno tek malo vremena i jednostavni sastojci, riječ je o savršenom ljetnom snacku - hrskavo tijesto takosa punjeno hladnim sladoledom i preliveno bogatim čokoladnim prelivom zvuči kao idelana kombinacija za tople dane, a ako se i vi želite zasladiti ovim brzim slatkim zalogajem, u nastavku saznajte kako ga pripremiti u vlastitoj kuhinji.

Osim što ove takose možete poslužiti na druženjima s prijateljima, svidjeće se i najmlađima, pa su odličan odabir poslastice za dječje rođendane.

Recept

Sastojci:

Za kornete (tijesto za takose):

1 jaje

1 bjelance

1/4 kašike soli

1/2 šolje šećera

2/3 šolje brašna

2 kašike otopljenog maslaca

oblik korneta (u ovom slučaju školjkica za takose)

koji možete napraviti od kartona

Punjenje:

tamna čokolada

maslac

mrvice za ukrašavanje ili drobljeni orašasti plodovi

sladoled okusa po želji

 

Priprema:

Prvo treba da pripremite tijesto za takose, koje je zapravo isto kao tijesto za kornet za sladoled. Bjelance, so i malo šećera umutite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte jaje i ostatak šećera i pjenasto umutite. Dodajte brašno i miješajte dok ne nestanu grudvice. U smjesu dodajte rastopljeni maslac i nastavite miješati. Kada je smjesa gotova u aparat za vafle stavite malu količinu tijesta i ispecite.

Kada tijesto izvadite iz aparata još dok je toplo stavite ga na vlažnu krpu i namotajte na kalup koji ste napravili od kartona. Ostavite da se dobro ohladi i osuši te ga onda skinite s kalupa. Za školjkice za takose tijesto možete dok je toplo presaviti preko ruba tanjira te tako dobiti lijepe uske i tanke takose spremne za punjenje.

Kada su šljokice od tijesta spremne, pripremite čokoladu za preliv tako da otopite čokoladu s maslacem. U takose prvo stavite sladoled po želji, zatim prelijte čokoladom i pospite čokoladnim mrvicama ili pak orašastim plodovima koje ste usitnili.

Još jedna ideja je da cijelu gornju površinu vaših punjenih takosa uronite u čokoladnu glazuru te ih brzo stavite na hlađenje - dobićete ultračokoladne takose.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije