Hrana i piće

Slatko pecivo: Ružice od jabuka i lisnatog tijesta savršen jesenji desert

Slatko pecivo: Ružice od jabuka i lisnatog tijesta savršen jesenji desert
Foto: N.N. | Slatko pecivo: Ružice od jabuka i lisnatog tijesta savršen jesenji desert

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta su još jedan dokaz kako su najjednostavnije stvari ponekad najbolje. Iako na prvi pogled na ova slatka peciva ne biste to rekli, ružice od jabuka i lisnatog tijesta jednostavno je napraviti.

Iako se u osnovi radi o voću umotanom u lisnato tijesto, ružice od jabuka i lisnatog tijesta kada su pečene ukusom podsjećaju na tijesto punjeno nekom kremom. Razlog je taj što se jabuke lijepo opuste, ispeku i puste svoj sok, pa onda u kombinaciji s pekmezom kojim se tijesto premazuje dobije se savršenstvo ukusa.

Dodatni, a možda i najveći plus ovog deserta je njegov izgled. Ako želite impresionirati nekoga, pravo je vrijeme da napravite ružice od jabuka i lisnatog tijesta - za malo vremena, uz minimalno truda i sa samo nekoliko namirnica dobićete desert koji kroz spoj tijesta, jabuka i cimeta miriše na savršen jesenji desert.

Recept

Sastojci (za 12 ružica):

2 pakovanja lisnatog tijesta

3 jabuke

8 kašika pekmeza od jabuke ili marelice

1 limun

100 g šećera u prahu

cimet

Priprema:

Što se jabuka tiče, najbolje bi bilo da budu crvene, jer će najefektnije izgledati u obliku ružice. Jabuke prepolovite, izvadite im sredinu pa ih narežete na što tanje kriške (oko dva milimetra debljine). Kriške jabuka prelijte s toliko vode da sve budu prekrivene, iscijedite na njih limun pa ih zagrijate u lončiću na vatri. Zagrijavanje je potrebno kako bi kriške jabuka postale savitljive. Ako jabuke narežete dovoljno tanko, na jedan milimetar debljine, i ako vidite da su dovoljno savitljive, onda nema potrebe zagrijavati ih. U svakom slučaju ih na kraju pospite cimetom. Lisnato tijesto izrežite na šest jednakih traka. Svaku traku premažite s malo pekmeza. Zatim na trake slažite jabuke cijelom dužinom kao crijep (da se malo preklapaju) tako da zaobljena strana koja ima koricu malo viri s trake tijesta. Slobodni dio tijesta preklopite preko kriški i lagano pritisnite prstima. Tako formiranu traku sa jabukama pažljivo zarolajte. Trebalo bi da dobijete oblik ružice. Postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta. Formirane ružice slažite u kalup za mufine, koji ste prethodno dobro namastili i pobrašnili. Iako je lisnato tijesto dovoljno masno samo po sebi, voće će pustiti sok tokom pečenja, pa će se ružice zalijepiti za kalup ako ga dobro ne namastite i pobrašnite. Možete se poslužiti i papirnim korpicama za mafine. Formirane ružice od jabuka i lisnatog tijesta pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 35 do 40 minuta. Pečene ružice pospite šećerom u prahu i poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije