Hrana i piće

Sljubite opojnu mentu sa ostalim namirnicama

Sljubite opojnu mentu sa ostalim namirnicama
Foto: N.N. | Sljubite opojnu mentu sa ostalim namirnicama

Divnog i osvježavajućeg mirisa, menta je jedan od omiljenih začina. Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspješno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslijepio ju je svojim blještavim kočijama, te ju je iznenadila kraljica Persefona, Hadova ljubomorna žena, rasparčavši Mentu na komadiće, od kojih je nastala nana (menta).

Menta je u narodu poznata još i kao nana, paprena metvica ili pepermint. Postoji preko 250 vrsta mente, a najpoznatije su klasasta i paprena metvica. Smatra se da je porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina.

Svježa je odličan dodatak brojnim slanim i slatkim jelima. Lišće paprene metvice ima jak i karakterističan osvježavajući miris: za čajeve se koristi uglavnom sušena, a za jelo svježa ili kao esencija, odnosno ulje.

U Velikoj Britaniji se koristi u svakodnevnoj kuhinji - dodaje se u vodu u kojoj se kuva mladi krompir, grašak ili mrkva, za mariniranje jagnjećeg pečenja i za popularni umak od metvice (mint sauce). Izvrsno se slaže s povrćem poput paradajza, krastavaca, voćem poput narandže, limuna, ananasa i dinje kao i sa jogurtom i čokoladom. Od začina dobro se slaže s peršunom, korijanderom, bijelim lukom, kardamonom i bosiljkom.

Želite li pripremiti neko zanimljivo jelo, mentu možete koristiti i svježu i sušenu. Na primjer, neodoljive pečene paprike spojite s mentom i doživite neku drugu dimenziju salate.

Pečene paprike sa mentom

Divna mirisna salata od pečenih paprika, bijelog luka i mente može postati aromatičan toping na tostiranom hljebu, ali i uspješno zamijeniti krompiriće kao prilog uz meso ili ribu s roštilja.

Potrebno:

  • 5-6 paprika
  • 1 režanj bijelog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mente
  • 1 limun
  • So, biber

Priprema:

Operite papriku pa je stavite peći na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne poprimi boju. Za to vrijeme napravite dresing tako da pomiješajte maslinovo ulje, usitnjeni bijeli luk i mentu, so i biber. Izvadite paprike iz rerne pa ih lagano ohladite. Skinite im kožu i sjemenke. Ubacite ih u posudu s dresingom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Prije posluživanja pokapajte limunovim sokom.

Sardine sa mentom

Kada je dan kao stvoren za lagan i mirisan obrok, sardine s bademima i začinskim biljem biće izvrstan odabir. Mješavina začinskog bilja koja se sastoji od korijandera i mente u kombinaciji s bijelim lukom biće pun pogodak kada je u pitanju riba.

Potrebno:

  • 10 svježih i očišćenih sardina
  • 1 šoljica badema
  • 1 manji luk
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 šaka korijandera
  • 1 šaka mente
  • Maslinovo ulje, limun, so,  biber

Priprema:

Bademe rasporedite po papiru za pečenje pa ih ubacite u rernu na 180 stepeni kako bi se tostirali. U blender ubacite korijander, mentu i bijeli luk. Dodajte malo soli i bibera pa kratko blendajte kako bi se sve skupa povezalo i usitnilo. U posudu ubacite grubo sjeckani luk i pola mjere tostiranih badema pa im dodajte dio začinskog bilja. Začinite maslinovim uljem i povežite. Na svakoj sardini napravite tri reza sa svake strane. U posudu za pečenje na dno stavite ostatak mješavine s lukom, a dio koji ste pomiješali sa začinskim biljem utrljajte u ribu. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok riba nije gotova, zavisno od veličine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije