Hrana i piće

Smeđa riža, malo zrno velikih mogućnosti

Smeđa riža, malo zrno velikih mogućnosti
Foto: N.N. | Smeđa riža, malo zrno velikih mogućnosti

Riža je uvijek poželjna namirnica, bez obzira na to koje je godišnje doba, ali naučna istraživanja pokazuju da što češće ili, još bolje, uvijek treba jesti integralnu, odnosnu smeđu rižu. Njene nutritivne i zdravstvene prednosti daleko su iznad bijele riže, iako je mnogi i dalje biraju zbog mekoće i bržeg kuvanja.

Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po protivupalnim svojstvima. Kao i druge riže, i ona ne sadrži gluten, tako da ju mogu konzumirati osobe koje pate od celijakije. Pola šolje kuvane smeđe riže sadrži oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, a uz to je dobar izvor vlakana, željeza, bakra i bjelančevina.

ZDRAVSTVENE DOBROBITI SMEĐE RIŽE

Ova vrsta riže sadrži vitamin E, antioksidans koji čuva ćelije vaših očiju od djelovanja slobodnih radikala te sprečava nastanak očnih bolesti poput katarakte. Takođe, jača imunološki sistem. Odlična je za probavu, jer je bogat izvor vlakana, odnosno preventivno djeluje na konstipaciju i nadutost. Ako želite duže vrijeme ostati siti, smeđa riža će vam, zbog velikog udjela dijetalnih vlakana, upravo u tome pomoći

* Za vitku liniju i zdrav probavni sistem smeđa riža, kao i druge smeđe alternative proizvodima od bijelog brašna, imaju manje kalorija, a ključ je svake zdrave prehrane - 200 grama ove riže ima oko 220 kalorija, u kojima se nalazi četiri grama vlakana i pet grama bjelančevina, a možete ih kombinovati sa grahom ili sličnim namirnicama da date obroku više karaktera.

* Zdravlje probavnog sistema, redovna probave, pojava žučnih kamenaca i glukoze u krvi direktno su povezani s adekvatnim unosom vlakana, koji bi za prosječnu odraslu zdravu osobu trebalo da iznose oko 25 grama dnevno. Smeđa riža je namirnica bogata vlaknima.

* Ova riža je izvor selena i mangana. Selen je vrlo važan mineral potreban organizmu, koji štiti od nastanka raka i srčanih oboljenja, dok se u samo jednoj šolji smeđe riže nalazi 80 odsto potrebne dnevne doze mangana, a to je mineral koji pomaže organizmu da procesuira masnoće te čuva od oboljenja nervni i reproduktivni sistem.

* Antioksidansi sprečavaju slobodne radikale da čine štetu našem organizmu, stoga je dobro konzumirati ih što više. Smeđa riža ih sadrži dovoljno te je važno konzumirati je često.

* Nedavna istraživanja pokazala su kako konzumacija samo pola šolje smeđe riže na dan smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa tipa dva za oko 60 odsto, odnosno stabilizuje nivo šećera u krvi.

* Smeđa riža je odlična zamjena za brašno - od integralnog brašna od riže možete napraviti palačinke, hljeb ili bilo koju drugu zdravu poslasticu. Takođe je možete dodavati u supe i gulaše. Čini svako jelo zdravijim i ukusnijim.

Razlika između smeđe i bijele riže

Bijela riža je popularna zbog kraćeg vremena kuvanja i zato što je nakon toga mekana. Smeđa riža je uvijek malo tvrđa i duže se kuva, ali ona je zbog više razloga dobra alternativa bijeloj riži.

Naime, pri obradi riže, sjemenkama se uklanja vanjska ovojnica, koja je ionako tvrda, žilava i nejestiva. Tako obrađeno zrno naziva se smeđa, integralna riža ili riža cjelovitog zrna. Pri daljoj obradi zrno se polira te se uništava unutarnja ovojnica i klica u kojima se i nalaze vrijedni spojevi. Tim postupcima dobija se obična bijela riža, čije je zrno sjajno i glatko, a u svom sastavu ponajviše sadrži skrob. Smeđa riža ipak zadrži mnoge korisne tvari. To su, prije svega, prehrambena vlakna, vitamini i minerali, ulja te antioksidansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije