Hrana i piće

Sok od jagoda najbolje osvježenje za vrele dane

Sok od jagoda najbolje osvježenje za vrele dane
Foto: N.N. | Kako napraviti domaći sirup i sok od jagoda

Želite nešto osvježavajuće po toplom sunčanom danu, osim limunade? Pokušajte da zamijenite limunadu, koju obično pijete kada želite osvježenje, sa čašom soka od jagoda.

Slatke i sočne jagode, ne samo da izgledaju dobro i ukusno, nego su takođe i prepune antioksidanata, vitamina C, vitamina K, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, joda, magnezijuma, mangana, kalijuma i zdravih omega-3 masti.

Sok od jagoda je pun antioksidanata. Jedan od primarnih antioksidanasa prisutnih u jagodi je elaginska kiselina koja štiti ćelije od štetnih slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da visoki nivoi vitamina C i voćnih pektina u ovom soku pomažu da aktivirate proteine u tijelu koji povećavaju unutrašnju proizvodnju antioksidansa i takođe pomažu u uklanjanju toksina iz ćelija.

Vitamin C, folati i elaginska kiselina – prisutni u soku od jagode, su poznati po tome da sprječavaju razvoj raka.

Visok sadržaj vitamina i antioksidanata u soku od ovog voća takođe promoviše imunitet i pomaže u zaštiti tijela od infekcija.

Vitamin C povećava proizvodnju kolagena koji čuva kožu mladom i zdravom, sprječava pucanje kože i slabljenje kostiju. Visok nivo mangana, sa druge strane, podržava proizvodnju kolagena i pomaže organizmu da se izliječi brže.

Redovno uzimanje vitamina C pomaže u jačanju rožnjače i mrežnjače u našim očima, što zauzvrat pomaže u sprječavanju tegoba kao što su slab vid, kratkovidost i katarakta.

U toku trudnoće, od suštinskog je značaja za tijelo da ostane hidrirano, posebno u vrijeme kada žena pati od jutarnje mučnine. Sok od jagoda ima veoma visok sadržaj vode koja pomaže tijelu da ostane hidratisano bez previše opterećenja na želudac. On takođe sadrži rastvorljiva vlakna što je dobro za srce majke i bebe. Folati, kalijum i magnezijum iz soka od jagode će obezbijediti zdrav razvoj jakih kostiju i zuba.

Sok od jagoda je, ne samo ukusan i osvežavajući, već je takođe bolja opcija od drugih slatkiša za vaše zdravlje, jer sadrži manje šećera i ugljenih hidrata i stoga čuva vaš nivo šećera u krvi stabilnim i zdravim. Kalijum osigurava da vaš nivo holesterola bude kontrolisan i da vaše srce ostane zdravo.

Odličan je izvor fitonutrijenata. Ovi sastojci pomažu u sprječavanju inflamatornih bolesti kao što je astma i artritis.

Elaginska kiselina i vitamin C čine sok od ovog voća najboljim prijateljem kojeg vaša koža može imati. Usporavaju proces starenja, održavaju bore na odstojanju, smanjuju fleke i pigmentaciju i štite kožu od štetnih UV zraka. Nanesite sam sok od jagode ili umješajte 2-3 supene kašike ružine vodice i koristite ovo kao toner za kožu. Možete dodati nekoliko kapi ovoga vašoj kremi za sunčanje.

Imate problem sa opadanjem kose i sa tegobama vezanim za kožu glave? Sama masaža skalpa sa svježim sokom od jagoda prije pranja kose i nakon redovne upotrebe za par nedjelja će dovesti do promjene. Ne samo da ovo osigurava da vaša koža glave ostane zdrava, već takođe daje i sjaj vašoj kosi.

Domaći sok od jagoda recept

Potrebni sastojci:

  • 3 kg jagoda
  • 600-800 g šećera
  • 3 kesice limuntusa
  • voda

Način pripreme:

Dobro očistite i operite jagode. Očišćene i oprane jagode nalijte sa 2 litra vode i stavite da se kuvaju na tihoj vatri oko 30 minuta, nakon što voda proključa. Potom izgnječite jagode, kao da pravite pire, ili ih izmiksajte u blenderu/procesoru hrane. Dodajte šećer po ukusu, kao i 3 kesice limuntusa. Nalijte ovo sa 3 litra vode i stavite na tihoj vatri da proključa.

Flaše u koje ćete sipati vaš sok treba da sterilišite u rerni, a čim sok provri – sipajte ga u te flaše.

Ako ne želite da dodajete konzervans (limunstus), možete poređati flaše u veliku šerpu u koju ste nalili vode (toliko da dolazi do grlića flaša). Ovu šerpu stavite da vri oko 15 minuta na tihoj vatri. Flaše sa sokom od jagoda pripremljenim na ovaj način, ostavite da se same ohlade i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Kako se pravi gusti (kašasti) sok od jagoda

Možete pripremiti i ukusan kašasti sok od jagoda. Kako se pravi ?

Potrebni sastojci:

  • 5 kg jagoda
  • 600 g šećera
  • 1,2 l vode

Način pripreme:

Jagode dobro očistite, operite i ocijedite. Od ovako pripremljenih jagoda napravite kašu uz pomoć miksera ili gnječilice za krompir pire. Skuvajte šećer u vodi, pa ovim toplim sirupom prelijte jagode. Ostavite ovako poklopljeno preko noći da jagode otpuste svoj sok.

Ujutru propasirajte smjesu, a zatim je zagrijte. Napunite staklene flaše ovim, tako da se pjena od soka prelije i zatvorite gumenim čepovima. Pasterizujte sok tokom pola sata na 75°C. Vruće flaše poredajte u korpu i pokrijte ćebetom. Kada se potpuno ohlade, vaš gusti sok od jagoda je potpuno spreman.

Nekuvani sok od jagoda

Potrebni sastojci:

  • 3 kg jagoda
  • 2 l prokuvane vode
  • 40 g vinske kiseline
  • šećer (na 1 l tečnosti ide 1.1 kg šećera)

Način pripreme:

Izgnječiti malo 3 kg jagoda. U međuvremenu, prokuvati 2 l vode i kad se voda prohladi, dodati 40 g vinske kiseline. Ovim treba preliti jagode i ostaviti da odstoji preko noći. Naredni dan procijediti sok kroz gazu i na svaku litru tečnosti dodati 1.1 kg šećera. Sipati dobijeni sok u sterilisane staklene flaše i zatvoriti ih.

Recept za sirup od jagoda

Potrebni sastojci:

  • 3 kg jagoda
  • 7 kesica limuntusa
  • 3 kg šećera

Način pripreme:

Jagode dobro očistiti, oprati i ocijediti. Zatim ih treba izgnječiti, dodati limuntus i 1 kg šećera – te ostaviti da odstoji 24 časa na hladnom mjestu.

Naredni dan propasirati ovo kroz cjediljku, pa dodati preostali šećer i ostaviti da odstoji jos nekoliko sati, dok se šećer ne rastopi, uz povremeno miješanje. Nakon toga, sipati dobijeni sirup u flaše i čuvati u zamrzivaču. Sirup od jagoda se koristi razblažen sa vodom za piće, ili kao sirup za prelivanje sladoleda i drugih poslastica. Od ove količine jagoda se dobija oko 3,5-4 litra sirupa, ništa se ne kuva, a u zamrzivaču može da se čuva i do godinu dana. Kada se jednom otvori, sirup od jagoda treba čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana.

Sok od jagoda za bebe, decu i u trudnoći

Sok od jagoda je odličan i zdrav dodatak ishrani bilo kod beba, djece ili trudnica. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na jedno – jagode su potencijalno visoko-alergena hrana i kao takve, trebalo bi ih izbjegavati u bebinoj ishrani barem do 12 meseci starosti; a izbjegavajte ih i duže ako vaša porodica ima istoriju alergija na jagode ili na neku drugu namirnicu, takođe.

Svježe jagode ponekad mogu da izazovu reakciju bebe na hranu. Kuvane jagode, s druge strane, obično ne izazivaju ovo. To je zato što toplota uništava supstance odgovorne za reakciju. Dakle, obavezno koristite pasterizovane sokove od jagode!

Sok od jagoda u trudnoći - zašto ga treba piti?

Konzumiranje soka od jagode u trudnoći će vam pomoći da dodate prirodan sjaj vašoj koži dok ste trudni. On ima veoma visok sadržaj vode i spriječiće dehidraciju tokom trudnoće. Sadrži i rastvorljiva vlakna, koja su veoma dobra za vaše srce. Takođe sadrži i folate, koji su izuzetno bitni tokom trudnoće i za vas i za vašu nerođenu bebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije