Hrana i piće

Souffle palačinke, ukusni i mirisni desert iz Japana

Souffle palačinke, ukusni i mirisni desert iz Japana
Foto: Pixabay/Ilustracija | Souffle palačinke, ukusni i mirisni desert iz Japana

Japanska kuhinja može se pohvaliti brojnim desertima, a jedan od omiljenih definitivno su souffle palačinke. Mekane, pahuljaste, lagane i prozračne, ove palačinke jednostavno se tope u ustima, a odmah ćete iz prepoznati po izgledu. Iako se za njihovu pripremu koriste slični sastojci kao za američke palačinke, souffle palačinke razlikuju se po nekoliko detalja...

Prvo, njihova pahuljasta tekstura dobija se odvajanjem žumanaca od bjelanaca. Bjelanci se zasebno mute u čvrsti snijeg, a zatim se pažljivo dodaju ostatku smjese. Izrazito su pahuljaste jer mjehurići vazduha zadržavaju njihov oblik iznutra, a rezultat je nevjerovatno prozračna tekstura, poput soufflea.

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je način na koji ih pečete. Tava mora biti ravnomjerno zagrijana i ne previše vruća. Peći ćete ih duže nego obične palačinke kako se ne bi samo zapekle izvana, a iznutra ostale sirove. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite, a kad je jedna strana pečena, okrenete na drugu i ponovo ih poklopite dok tijesto ne bude ravnomjerno pečeno.

Souffle palačinka burger - najnoviji gastro hit

Souffle palačinke možete poslužiti s različitim punjenjima i prelivima, od čokoladnog preliva, raznog voća do sladoleda i krema. A za dodatni užitak poslužite ih u obliku burgera. Ovaj desert možete jednostavno napraviti i kod kuće jer se sastoji od dvije souffle palačinke između kojih možete staviti što god poželite. Jednostavno - ispecite ove palačinke, na jednu stavite nadjev i poklopite drugom palačinkom.

Recept

Sastojci:

4 bjelanca

2 žumanca

1/4 šolje mlijeka

2 kašičice ekstrakta vanilije

šest kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

5 kašika šećera

Priprema:

Prvo odvojite bjelanca od žumanaca. Posudu u kojoj su bjelanci stavite u frizer na 15 minuta. U međuvremenu, u posudu sa žumancima dodajte mlijeko i vaniliju, izmiksajte, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerati. Bjelanca izmutite dok ne postanu prozirno bijeli. Zatim postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte bjelanca u smjesu sa žumancima i lagano promiješajte. Namastite tavu i ispecite palačinku po palačinku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije