Hrana i piće

Srbija postaje dio Mišlenovog gastronomskog vodiča

Srbija postaje dio Mišlenovog gastronomskog vodiča
Foto: Pixabay/Ilustracija | Srbija postaje dio Mišlenovog gastronomskog vodiča

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović saopštila je da Srbija od danas postaje dio porodice prestižnog Mišlenovog gastronomskog vodiča, kao i da će u decembru biti objavljeno koji su restorani u Srbiji dobili to najprestižnije kulinarsko priznanje.

Time je potvrđena informacija Tanjuga da to najprestižnije kulinarsko priznanje stiže u Srbiju.

"Srbija je od danas postala deo Mišlenove porodice", rekla je Labović na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Labović je najavila da će se početkom decembra saznati izbor Mišlena kada je riječ o restoranima u Beogradu, ali i navela da to ne znači da se Mišlenove zvjezdice neće proširiti i na druga mjesta u Srbiji.

Istakla je da je to globalno najprestižniji gastronomski vodič koji postavlja standarde u gastronomiji i da je prisutan u svega 33 zemlje u svijetu.

Nemaju ga ni sve zemlje članice EU, dodala je Labović.

"To potvrđuje da možemo da pariramo svetskom kvalitetu kada je gastronomska ponuda u pitanju", naglasila je Labović.

Navela je da je procjena Mišlena potpuno nezavisna, da su vrlo tajnoviti, a inspektori anonimni.

"Niko ne zna koji će biti izbor u Srbiji osim samih inspektora koji će do decembra još jednom obići destinaciju", kaže Labović.

Ona je podsjetila da je u Beogradu već predstavljen turistički vodič Mišlen kao prvi korak saradnje, a da je sada drugi, značjaniji korak, ulazak u Mišlenovu gastronomsku selekciju za koju navodi da je značajna i da će da doprinese pozicioniranju Srbije kao gastronomske destinacije.

Napomenula je da Mišlenova obilježja poboljšavaju kompletan imidž destinacije u turističkom smislu jer je, kaže, garant kvaliteta usluge koja se nudi na destinaciji.

Navela je i da su do sada imali pozitivne reakcije stranih gostiju kada je u pitanju gastronomska ponuda u Srbiji, kao i da je gastonomska ponuda među tri najpozitivnija utiska koje su strani turisti ponijeli iz Srbije, pored prirode i kulturno-istorijskog nasljeđa.

Labović kaže da je mnogo primjera pokazuje da su čitave lokalne zajednice prosperirale od dobijala Mišlenovih obilježja koja utiču na komplentu industriju hrane i privredu uopšte.

"Dolazak Mišlena imaće izuzetno pozitivan uticaj na Srbiju i naše pozicioniranje kao turističke destinacije", rekla je Labović.

Navela je da u decembru, kada budu objavljeni rezultati, bićemo prisutni na svim kanalima komunikacije.

Labović kaže da Mišlenov sajt mjesečno posjeti 22 miliona posjetilaca i da imaju preko milion pratilaca na društvenim mrežama.

Svjetsko istraživanje je, kaže, pokazalo da 88,2 odsto turista imidž destinacije vezuju za gastronomiju.

Labović je rekla da blizu 20.000 restoran ima neko od obilježja Mišlena, a samo 17 odsto ima neku od zvjezdica što potvrđuje da će ući u izuzetnu porodicu kada su restorani i gastronomska ponuda u pitanju.

Navela je da će TOS nastaviti promotivni rad kada je u pitanju Mišlen i zahvalila ministru Ljajiću, za koga kaže da je od prvog dana podržao projekat i doprinio da imaju ovako dobar rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije