Hrana i piće

Sremuš, vrsta divljeg luka sa brojnim brojnim svojstvima

Sremuš, vrsta divljeg luka sa brojnim brojnim svojstvima
Foto: Youtube / Printscreen | Sremuš, vrsta divljeg luka sa brojnim brojnim svojstvima

Sremuš ima mnoga ljekovita svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem.

Rano proljeće je vrijeme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Kako se sremuš pravilno koristi, i kako može da nam popravi zdravlje, govorio je u jednoj emisiji Momčilo Antonijević, narodni travar.

Sremuš se u narodu naziva još i divlji beli luk ili medvjeđi luk, jer po narodnom vjerovanju ovo je prva stvar koju medvjed pojede, kad se probudi poslije dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idealno sredstvo za čišćenje organizma, od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.

Inače, sremuš je jedna od desetak biljaka koje su prema naredbi Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, ove godine zabranjene za skupljanje i branje, na teritoriji čitave Srbije, jer spadaju u zaštićene vrste divlje flore i faune.

Konkretno divlji luk ne smije da se bere u Sremu.

Sremuš je fantastičan biljni lijek, za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik, koji kad se koristi u sviježem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse.

List sremuša najbolje je upotrebljavati u svježem stanju kao salatu.

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji bijeli luk razrijeđuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije