Hrana i piće

Šta se desi kada malo sode bikarbone stavite na krastavac?

Šta se desi kada malo sode bikarbone stavite na krastavac?
Foto: Pixabay | Šta se desi kada malo sode bikarbone stavite na krastavac?

Stručnjakinja za savjete potrošača Alis Bir govorila je u emisiji This Morning o svojim trikovima za skladištenje hrane koji joj produžavaju život.

Razgovarajući sa voditeljima Filipom Skolfildom i Holi Viloubi, Alis je uzela krastavac: bio je od prošle nedjelje, već prilično kašast, i nije bilo drugog izbora nego da ga baci. Alis je presjekla taj krastavac i mogli ste da vidite da je potamnio oko ivica i postao mokar i kašast.

"Bio je u jednoj od onih plastičnih kesa iz supermarketa", rekla je Alis.

U sljkedećem kadru je izvadila krastavac koji se nalazio u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi, uz jedan trik: Bio je u vodi u koju je dodala malo sode bikarbone.

"Soda bikarbona djeluje na buđ na koži krastavca. Pogledajte to", rekla je Alis, pokazujući savršeno svjež krastavac čija je koža još uvek čvrsta i ne pokazuje znake kvarenja. Voditeljka je probala parče krastavca i potvrdila da je ostao svjež i hrskav, dok Alis objašnjava da tako u vodi sa sodom bikarbonom može da stoji nedeljama.

Drugi način čuvanja krastavaca kako biste produžili njihovu svježinu je da ih umotate u papirni kuhinjski ubrus. Dakle, skinite plastiku u kojoj ste je donijeli iz supermarketa, operite je i dobro osušite. Kada se osuše, umotajte ih u papirni ubrus i stavite ih u plastičnu kesu sa zatvaračem. Peškir će apsorbovati višak vlage.

Međutim, ne zatvarajte kesu do kraja, dobro je ostaviti je malo otvorenom. Naime, krastavcima je potrebna cirkulacija vazduha, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije