Hrana i piće

Šta se desi sa hranom kada mušica sleti na nju

Šta se desi sa hranom kada mušica sleti na nju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Šta se desi sa hranom kada mušica sleti na nju

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje mušica može prenijeti kada sleti na hranu, tvrdi Tomas Dž. Denijels, naučnik i direktor ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordhem u Njujorku.

Kako prenosi "The Healthy", kada mušica pokupi bakterije, može ih prenijeti svuda oko sebe čim sleti, pa i na hranu, bez obzira što je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se prenese u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Denijels.

Kada sleti na hranu, mušica je zapravo ne jede odmah, već po njoj ispušta sokove koji će je omekšati, kako bi je na kraju mogla "pojesti" u tečnijem obliku.

Tjelesna tečnost koju mušica ispušta po hrani je puna je bakterija, pa su zbog toga mnogo veće šanse da se zarazite ako je hrana "popljuvana", nego kada je samo sletila na hranu.

Sokovi koje mušica ispušta su opasniji jer dolaze iz njenog tijela, dok su bakterije koje se nalaze po njenom tijelu manje opasne, prenose novosti.rs.

Stoga, ako je samo jedna mušica sletila na hranu, ne morate je odmah bacati. Veće su šanse da se zarazite ako je više mušica sletjelo, što se najčešće dešava kada jedete napolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije