Hrana i piće

Suvom mesu niko ne može odoljeti

Suvom mesu niko ne može odoljeti
Foto: N.N. | Suvom mesu niko ne može odoljeti
N.N.

​Prema nekim istraživanjima, ljudi na našem podneblju najviše vole da jedu suvu šunku, slaninu, suvi vrat i goveđu pršutu.

Oduvijek se meso, kao lako kvarljiva namirnica, konzerviralo za kasniju upotrebu, i to sušenjem, soljenjem, salamurenjem i dimljenjem. Sve su metode dobre jer sprečavaju razvijanje mikroflore kvarenja.

Sušenjem komada mesa, kobasica, slanine i slično, nastala je povelika grupa "suhomesnatih proizvoda", karakterističnih po bitnom smanjivanju vlage i dobijanju specifičnog mirisa zrenja i boje.

Kada se konzumira raznovrsna hrana, među kojom ima i suhomesnatih proizvoda, nema nikakvih opasnosti po zdravlje. Da bi se površina suhomesnatih proizvoda još bolje sačuvala od mikroflore kvarenja i insekata, vrši se dimljenje, što se u tehnologiji prerade smatra završnom fazom u obradi takvih proizvoda. Gotovo da nema slavljeničke gozbe u našoj regiji koja ne sadrži domaće suvo meso.

Konzumiranje

U tehnološkom postupku prerade, komadi mesa se sole tako da se so utrljava spolja i zatim se meso slaže u velike kontejnere. Ako se koristi samo so, može da se dogodi da vremenom površina oksidira i posivi, što se smatra tehnološkom greškom. Upravo zbog toga se soli dodaju nitrati i nitriti u tačno određenom odnosu i tada proizvodi imaju kompletnu zaštitu, tj. zaštitu od uzročnika trovanja clostridium botulinuma.

Zato su suhomesnati proizvodi vrlo slani, pa se ne preporučuje stalno konzumiranje u većim količinama jer, kao što je poznato, prevelika količina soli nije dobra budući da može da dovede do povećanja krvnog pritiska.

Slanina grije tijelo

Slanina je važna jer obezbjeđuje energiju i grije tijelo. Kao organska jedinjenja, masti svakako moraju biti zastupljene u ishrani. Unesene u organizam, razlažu se na proste sastojke, čijim sagorijevanjem se oslobađa energija. Dio masti ima gradivnu ulogu, odnosno učestvuje u izgradnji i obnavljanju raznih tkiva. Višak se deponuje u ćelijama potkožnog tkiva. U mesu i mesnim prerađevinama nalaze se čak 24 aminokiseline važne za organizam, koji sintetiše ono što mu je neophodno. Znači, meso istovremeno sadrži energetske, gradivne i zaštitne hranjive sastojke. Glavni je izvor biološki vrijednih proteina, koji su slični proteinima iz krvi čovjeka.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije