Hrana i piće

Tajna pekara kojim možete prepoloviti broj kalorija u hljebu

Tajna pekara kojim možete prepoloviti broj kalorija u hljebu
Foto: Pexels | Tajna pekara kojim možete prepoloviti broj kalorija u hljebu

Ako ste navikli da jedete hljeb uz svako jelo, a s druge strane brinete zbog viška kalorija koje unosite, stručnjaci su podijelili trik kojim ćete jednostavne ugljene hidrate u hljebu pretvoriti u one zdravije, "rezistentne".

Hljeb se često proglašava glavnim krivcem za gojenje, mada u većini slučajeva to nije, posebno ako jedete samo krišku-dvije dnevno. Ipak, ako vas grize savjest što ne možete da ga se odreknete, možda će vam biti lakše ako primijenite foru koja će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite hljebom.

Nakon što kupite ili ispečete domaći hljeb – stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što kao i kuvanje i hlađenje, smrzavanje pretvara skrob u otporni skrob. Zvuči nevjerovatno, ali to znači da vaše tijelo dobija mnogo manje kalorija od hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da goji vas, piše BBC.

Najveći problem s bijelim hljebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da podiže nivo šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa, ne treba da izbjegavaju bijeli hljeb, koji je idealno jesti za doručak, jer tad ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici, a prenosi 24sata.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije