Hrana i piće

Tamna čokolada, dar za dušu i tijelo

Tamna čokolada, dar za dušu i tijelo
Foto: N.N. | Tamna čokolada, dar za dušu i tijelo

Od svih vrsta čokolade, tamna, crna čokolada smatra se najzdravijom i najkvalitetnijom vrstom čokolade i to s razlogom - sadrži minimum 50 odsto kakao dijelova (mliječna ima 30 odsto), dakle najveći procenat kakao zrna, uz šećer, vaniliju i sojin lecitin.

Može biti slatka ili gorka, ali ono što je najbitnije u cijeloj priči o zdravlju koje se krije u ovoj čokoladi je osnovni sastojak - kakao.

Zamislite da sjedite za stolom i jedete hranu bogatu antioksidansima. U tanjiru imate neku svježu salatu sa sjemenkama i maslinovim uljem ili možda miks od brokolija sa piletinom i integralnim pirinčem. Ne? Sada zamislite crnu čokoladu i pokušajte da zanemarite sve one savjete o štetnosti slatkiša. Kako vam ide? Teško? Evo male pomoći.

ZAŠTO JE CRNA ČOKOLADA ZDRAVA?

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida - snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije.

Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala - magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbjeđuje 15 odsto svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. Ista količina obezbjeđuje 34 odsto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže tijelu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.

Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako ni to nije dovoljno, ova crna poslastica obezbjeđuje i sljedeće zdravstvene koristi.

* Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju - dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija, što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.

* Sprečava arteriosklerozu - loš holesterol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložen dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lijepi se za unutrašnjost arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razrjeđuju krv.

* Podiže nivo dobrog holesterola - svaki pomak naviše u sadržaju dobrog holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za ljudsko zdravlje.

* Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije - ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

* Pomaže kod blage anemije zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umjesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

KOLIKO TAMNE ČOKOLADE JE ZDRAVO JESTI?

Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Zbog toga ne smije se jesti u većim količinama, naročito kod osoba koje imaju visok indeks tjelesne mase. Možda je najbolje da ostale slatkiše koje volite zamijenite upravo crnom čokoladom, pa ćete tako jesti manje kalorija, a imaćete veći uticaj na vaše zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije