Hrana i piće

Tart tatin: Savršen spoj karamelizovanih jabuka i prhkog tijesta

Tart tatin: Savršen spoj karamelizovanih jabuka i prhkog tijesta
Foto: N.N. | Tart tatin: Savršen spoj karamelizovanih jabuka i prhkog tijesta

Francuska tradicionalna poslastica tart tatin preokrenuta je pita od jabuka - jabuke se karamelizuju u posudi debljeg dna, zatim se prekrivaju slojem prhkog tijesta i peku. Nakon pečenja, pita se izvrne na tanjir i posluži s malo sladoleda ili milerama.

Tart tatin zapravo je nastao slučajno, kao i mnoge poznate svjetske poslastice. Postoji više verzija priča o njegovom nastanku, ali najpopularnija kazuje da su sestre Francuskinje Karolina i Stefani Tatin vodile mali hotel u Lamot-Bevronu, malom ruralnom gradu u Francuskoj.

Starija sestra Stefani bila je zadužena za kuhinju te je bila poznata po svojoj karamelizovanoj, savršeno prhkoj piti od jabuka. Jednog dana, usred sezone lova, u gužvi je zabunom predugo kuvala jabuke pa su se previše karamelizovale, ali ona je odlučila spasiti stvar stavljajući na vrh tijesto te izvrćući pitu na tanjir za posluživanje. I oduševila je svoje goste. 

Svjetsku slavu ovaj tart je stekao nakon što ga je na svoj jelovnik uvrstio restoran "Maxim's" iz Pariza. Počast sestrama Tatin odali su time što su tart nazvali La Tarte des Demoiselles Tatin.

RECEPT:

SASTOJCI

TIJESTO:

  • 100 g glatkog brašna 
  • 100 g oštrog brašna
  • prstohvat soli 
  • 115 g hladnog margarina
  • 2 žumanceta

NADJEV:

  • 6-7 jabuka
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica cimet šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilija šećera
  • 90 g margarina
  • prstohvat soli

Pomiješajte brašno, so i margarin te smjesu od ovih sastojaka spajajte među dlanovima praveći mrvičasto tijesto - važno je da tijesto što manje dirate rukama kako bi margarin ostao hladan.

Dodajte žumanca i kratko umijesite tijesto, samo dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijeno tijesto zamotajte u foliju i pustite da odstoji najmanje sat. Jabuke ogulite i narežite na četvrtine, odstranjujući središnji tvrdi dio.

U tavi debljeg dna karamelizujte šećer - tri vrste šećera treba da se tope na srednje jakoj vatri uz često miješanje pazeći da karamel ne zagori. U karamel pažljivo dodajte margarin pa kuvajte dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte jabuke. Jabuke dobro promiješajte, prekrijte karamelom i poklopite - kuvajte 10 minuta.

Cilj je da jabuke puste tečnost u karamel, a ne kasnije u tijesto. Zatim smaknite poklopac i kuvajte još 10 minuta kako bi višak tečnosti ispario. Kad su gotove, jabuke malo posolite i posložite u tavu.

Ako nemate tavu koja može u rernu, karamel preselite u vatrostalnu posudu pa na njega složite kuvane jabuke. Zatim razvaljajte tijesto i izrežite ga u oblik kruga većeg od tave. Prebacite tijesto preko jabuka, izbockajte ga i rubove pažljivo utisnite sa strane pored jabuka.

Tavu stavite u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni, na oko 25 minuta, odnosno dok kora ne dobije lijepu boju. Ostavite pitu u tavi još 15 minuta, a zatim lagano nožićem prođite uz rub tijesta.

Na tavu stavite tanjir i preokrenite, tako da tart ispadne na tanjir. Tart poslužite dok je još topao, s malo sladoleda ili milerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije