Hrana i piće

Tart tatin, tradicionalna francuska poslastica nastala greškom

Tart tatin, tradicionalna francuska poslastica nastala greškom
Foto: N.N. | Tart tatin, tradicionalna francuska poslastica nastala greškom

Francuska tradicionalna poslastica tart tatin je preokrenuta pita od jabuka - jabuke se karamelizuju u posudi debljeg dna, zatim se prekrivaju slojem prhkog tijesta i peku.

Nakon pečenja, pita se izvrne na tanjir i posluži s malo sladoleda ili milerama.

Tart tatin je zapravo nastao slučajno, kao i mnoge poznate svjetske poslastice. Postoji više verzija priča o njegovom nastanku, ali najpopularnija kazuje da su sestre Francuskinje, Karolina i Stefani Tatin, vodile mali hotel u Lamot-Bevronu, malom ruralnom gradu u Francuskoj. Starija sestra Stefani bila je zadužena za kuhinju i bila je poznata po svojoj karamelizovanoj, savršeno prhkoj piti od jabuka. Jednog dana, usred sezone lova, u gužvi je zabunom predugo kuvala jabuke, pa su se previše karamelizovale, ali ona je odlučila da spasi stvar stavljajući na vrh tijesto i izvrćući pitu na tanjir za posluživanje. I oduševila je svoje goste.

Svjetsku slavu ovaj tart je stekao nakon što ga je na svoj jelovnik uvrstio restoran "Maxim's" iz Pariza. Počast sestrama Tatin odali su time što su tart nazvali "La Tarte des Demoiselles Tatin".

 

Recept:

Sastojci:

Tijesto

100 g glatkog brašna

100 g oštrog brašna

prstohvat soli

115 g hladnog margarina

2 žumanca

Nadjev

6-7 jabuka

150 g šećera

1 vrećica cimet šećera

1 vrećica burbon vanilija šećera

90 g margarina

prstohvat soli

 

Priprema:

Pomiješajte brašno, so i margarin, te smjesu od ovih sastojaka spajajte među dlanovima praveći mrvičasto tijesto - važno je da tijesto što manje dirate rukama kako bi margarin ostao hladan. Dodajte žumance i kratko umijesite tijesto, samo dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijeno tijesto zamotajte u foliju i pustite da odstoji najmanje sat vremena. Jabuke ogulite i narežite na četvrtine, odstranjujući središnji dio. U tavi debljeg dna karamelizujte šećer - tri vrste šećera treba da se tope na srednje jakoj vatri uz često miješanje, pazeći da karamel ne zagori. Zatim u karamel pažljivo dodajte margarin, pa kuvajte dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte jabuke. Jabuke dobro promiješajte, prekrijte karamelom i poklopite - kuvajte 10 minuta. Cilj je da jabuke puste tečnost u karamel, a ne kasnije u tijesto. Zatim smaknite poklopac i kuvajte još 10 minuta kako bi višak tečnosti ispario. Kad su gotove, jabuke malo posolite i posložite u tavu. Ako nemate tavu koja može u rernu, karamel prespite u vatrostalnu posudu, pa na njega složite kuvane jabuke. Zatim razvaljajte tijesto i izrežite ga u obliku kruga većeg od tave. Prebacite tijesto preko jabuka, izbockajte ga i rubove pažljivo utisnite sa strane pored jabuka. Tavu stavite u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni, oko 25 minuta, odnosno dok kora ne dobije lijepu boju. Ostavite pitu u tavi još 15-ak minuta, a zatim lagano nožićem prođite uz rub tijesta. Na tavu stavite tanjir i preokrenite, tako da tart ispadne na tanjir. Tart poslužite dok je još topao, s malo sladoleda ili milerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije