Hrana i piće

Topla čokolada: Pretvara zimu u magično doba

Topla čokolada: Pretvara zimu u magično doba
Foto: Ilustracija | Topla čokolada: Pretvara zimu u magično doba

Nema ljepšeg osjećaja od ležanja ispod dekice zimi i gledanja omiljene serije, a užitak i idiličnu zimsku atmosferu bez sumnje će upotpuniti topla čokolada koju ste sami napravili.

Poboljšava rad mozga 

Jedno istraživanje je dokazalo da topla čokolada može da poboljša zdravlje mozga i generalno njegov rad. Flavonoidi u toploj čokoladi povećavaju protok krvi i kiseonika u mozak, što vam pomaže da bolje mislite.

Sadrži više antioksidanasa 

Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Kornvel, vruća čokolada sadrži više antioksidanasa nego zeleni čaj ili vino. Takođe, ona sadrži i više antioksidanasa nego obična čokolada, jer se oni oslobađaju kako se ona zagrijava. Oni mogu biti odlični saveznici u borbi protiv starenja, bolesti srca i smanjivanju rizika od raka. Takođe, što je čokolada tamnija, to su snažniji antioksidansi.

Poboljšava raspoloženje 

Ovaj ukusni napitak pomaže u borbi protiv stresa, napetosti i depresije. Naime, vruća čokolada stimuliše ispuštanje endorfina koji pomažu u podizanju raspoloženja. Samo pazite da u nju ne stavite previše šećera. Računica je jednostavna: manje šećera - jača svojstva. 

Dobra je za zdravlje arterija 

Za to su takođe zaslužni flavonoidi, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takođe, oni smanjuju krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova. Ali, stručnjaci upozoravaju: zbog šećera i masti nemojte piti više od dvije šoljice na dan.

Može pomoći u mršavljenju 

Kada se napravi pravilno, topla čokolada je ukusno i niskokalorično piće koje pomaže sprečavanje unosa slatke i visokokalorične hrane kao što su kolači, torte i krofne.

Recept za toplu čokoladu

Za pripremu tople čokolade potrebno vam je 200 ml punomasnog mlijeka, 200 ml slatke pavlake, 150 g tamne čokolade i mala kašika smeđeg šećera.

Mlijeko i pavlaku pomiješajte i stavite na srednje jaku vatru. Kada provri, dodajte čokoladu i šećer i lagano miješajte dok se smjesa ne zgusne pazeći sve vrijeme da se ne stvore grudvice. Po želji možete dodati cimet, narandžu, rum ili neke druge sastojke koji će pojačati ukus tople čokolade.

Nakon što skuvate toplu čokoladu, nalijte je u čaše i ukrasite šlagom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije