Hrana i piće

Topli mirisni napitak, kafa s ukusom cimeta

Topli mirisni napitak, kafa s ukusom cimeta
Foto: N.N. | Topli mirisni napitak, kafa s ukusom cimeta

Gorka, manje ili više slatka, sa ili bez mlijeka, kratka ili produžena razbuđuje nas, naoružava pozitivnom energijom, priprema za svakodnevne dnevne izazove - kafa.

Ljubitelji ovog napitka ne mogu da zamisle dan bez nje, a često je povod za mnoga društvena okupljanja - kafopijama je šoljica ovog ukusnog napitka prilika za razgovor, druženje, uz nju se podijele brige, ali se i nasmije.

Topla, začinjena kafa od bundeve je savršena za hladne jesenje večeri i već nekoliko godina je omiljeni napitak u ovo doba godine, a osim što je ovaj neobični napitak, popularno nazvan pumpkin spice latte, veoma popularan, ukusan je, kaloričan i zdrav.

Ipak, ova jesen je kafi od bundeve donijela konkurenciju: trenutno Instagram gastrozajednicu oduševljava pripremanje kafe s ukusom cimeta - još jednog jesenjeg začina.

Ova kafa izvorno nosi naziv cinnamon roll latte. Kremasta tekstura tečnosti, cimet, miris vanilije i jaki espreso u ovoj kombinaciji osvajaju na prvu, a dobra je vijest i to što je ovu kafu lakše napraviti nego onu od bundeve.

Recept

Sastojci:

2 šolje espresa

2 kašičice ekstrakta od vanilije

2 kašičice mljevenog cimeta

2 šolje mlijeka po izboru (biljnog ili kravljeg)

2 kašičice zaslađivača po želji (šećer, med)

 

Priprema:

U manju šerpu sipajte mlijeko, zaslađivač po želji, cimet i ekstrakt vanilije, te zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada mlijeko zavrije, odmah ga maknite s vatre te prelijte smjesu u šoljice, ali nemojte ih napuniti do kraja. Ako želite, možete malo mlijeka odvojiti i napraviti pjenicu mini-štapnim mikserom za kafu i ostavite je sa strane. Zatim u šoljice sa mlijekom dodajte i prethodno skuvani espreso. Potom po želji na samu kafu dodajte napravljenu pjenicu od mlijeka i sve dekorišite s još malo cimeta u prahu, te poslužite i uživajte u mirisu i ukusu ovog toplog napitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije