Hrana i piće

Tortilja: Od ostataka hrane do gastrodelicije

Tortilja: Od ostataka hrane do gastrodelicije
Foto: N.N. | Tortilja: Od ostataka hrane do gastrodelicije

Viralni gastrotrendovi dođu i prođu, no neki se zadrže dovoljno dugo da iz trenda prerastu u nešto što uđe u masovnu upotrebu. Dobar primjer su charchuterie ploče, na koje su se izvorno servirali sirevi, naresci i voće, dok se danas na drvene poslužavnike stavlja gotovo sve.

Od čokoladnih plata koje izgledaju kao savršen desert, do plata za doručak. Drvene daske za rezanje koje kod kuće imaju svi danas služe za kreiranje poslužavnika za najrazličitije prilike.

Drštvene mreže poput Instagrama i TikToka su nove platforme koje postavljaju gastrotrendove, a mnogi od njih su obilježili cijelu godinu te je bilo nemoguće listati ove društvene mreže a da se ne naiđe na razne verzije trenutno popularnog jela.

Novi gastrotrend koji trenutno uživa svojih pet minuta slave je novi način na koji možete jesti tortilju. A o njegovoj popularnosti dovoljno govori podatak da je #TortillaTrend u sedam dana prikupio više od dvije milijarde pregleda na društvenoj mreži TikTok.

Za doručak, ručak ili večeru, ova tortilja je idealan način da "počistite" sve iz frižidera, odnosno iskoristite sve ostatke hrane kako ih ne biste bacili prije odlaska u novu nabavku namirnica. Tortilju pripremljenu na ovaj način možete prilagoditi svom ukusu, pa može sadržati meso, samo biljne namirnice, a može biti i super desert ako je ispunite slatkim sastojcima.

Ono što treba da napravite jeste da uzmete veliku tortilju, stavite je na čvrstu ravnu podlogu i napravite rez s jedne strane tortilje do njene sredine.

Potom podijelite tortilju na četiri jednaka dijela (tačnije, zamislite da je ona podijeljena na četiri dijela) te na svaki dio stavite drugačije punjenje, odnosno sastojke. Preklopite četvrtinu po četvrtinu tortilje, pa stavite tortilju na tavu na kojoj ste prethodno zagrijali ulje po izboru (možete je staviti i na grill tavu ili u toster).

Opisani postupak zvuči kao da slažete quesadillu, no ključno kod ove tortilje je upravo razdvajanje sastojaka između slojeva tortilje. Neki su je, pak, uporedili sa klub sendvičem koji se sastoji od nekoliko spratova hljeba između kojih se stavljaju razni sastojci.

Najbolje od svega je što tortilju možete napuniti svim mogućim kombinacijama sastojaka, no nemojte pretjerivati s količinom. Ako stavljate sir, pustite da se otopi, a dobar dodatak svemu biće neki umak. Za još bolji rezultat, prije nadjeva praznu tortilju malo zagrijte na tavi.

Prilično popularne kombinacije su za doručak pa tako ljudi u tortilju stavljaju slaninu, jaja, sir, avokado, krastavce, paradajz…

Tortilju možete napuniti i mesom, možete napraviti vegeterijansku verziju, a postoje čak i slatke varijante, s čokoladom i voćem.

U ovako složenoj tortilji uživaće i oni koji ne vole da im se različita hrana međusobno dodiruje i omogućava da okusite svaki od elemenata dok ih zajedno jedete.

Najbolje od svega  tortilju na ovaj način je vrlo jednostavno složiti pa čak i oni koji nisu baš vješti u kuhinji mogu biti sigurni da će im uspjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije