Hrana i piće

Tradicija i običaji: Napravite božićnu česnicu po starom receptu

Tradicija i običaji: Napravite božićnu česnicu po starom receptu
Foto: N.N. | Tradicija i običaji: Napravite božićnu česnicu po starom receptu

Za Božić se jede česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamijese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, prije svitanja.

U tijesto, koje oblikuju u okrugli hljeb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, a u nekim krajevim i komadić svinjskog mesa otkinuto od pečenice, koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, te komadić badnjaka, koji je takođe domaćim iz šume donio, a za mir u domu. Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu na Božić.

Kada se domaćin na Božić vrati iz crkve, čestita ukućanima praznik s "Hristos se rodi!", na šta mu oni odgovaraju: "Vaistinu se Hristos rodi!", a u domu nastaje mirboženje te je vrijeme za božićni ručak.

Kao i na Badnje veče, domaćin se prekrsti, zapali božićnu svijeću, okadi trpezu, pročita molitvu "Oče naš", zareže česnicu, podigne je uvis, u slavu novorođenog Isusa, a za život i zdravlje svih ukućana, položajnika i namjernika, okrene je sa svima ukućanima tri puta zdesna nalijevo, suprotno od kretanja kazaljke na satu,  prelomi preko sredine i svim članovima domaćinstva odlomi po jedno parče. Ukućanin u čijem se dijelu česnice nađe novčić smatra se srećnim i da će biti te godine pod blagoslovom Božjim, te se njemu povjerava početak važnih poslova u toku cijele godine.

Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj dio česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje. U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cijele godine kako bi porodici obezbijedila blagostanje do sljedećeg Božića.

U nekim krajevima za miješenje tijesta za česnicu koristi se voda umjesto mlijeka, a običaji su i da se, posebno u seoskim domaćinstvima, u česnicu stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Ko u česnici pronađe novčić ili komadić badnjak, treba da ga čuva na posebnom mjestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hljeb.

Recept

Sastojci:

2 jaja

kockica kvasca

500 ml mlijeka

1 kg brašna

malo soli

Priprema:

U malo mlakog mlijeka rastopite kvasac da nadođe. Dodajte jedno umućeno jaje, posolite i miješajte uz postepeno dodavanje brašna i dolijevanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto. Nakon što tijesto dobro izmijesite, pokrijte ga krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na radnu površinu i blago premijesite. Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić, a u zavisnosti od kraja u kojem živite i običaja koje poštujete i ostale predmete. Postoje različiti običaji i kada je riječ o ukrašavanju česnice - možete je išarati ubodima grančice ili samo premazati jednim razmućenim jajetom prije pečenja. Ako poštuejte tradiciju, česnicu ukrasite simbolima pravoslavlja. Zatim je stavite na pečenje, na 200 stepeni, oko 20 minuta do pola sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije