Hrana i piće

Tradicionalni švedsko pecivo: Semla, simfonija ukusa i teksture

Tradicionalni švedsko pecivo: Semla, simfonija ukusa i teksture
Foto: N.N. | Tradicionalni švedsko pecivo: Semla, simfonija ukusa i teksture

Švedska fika, sinonim za ispijanje kafe s prijateljima, osim same kafe uključuje i neki desert, a jedan od najpoznatijih je semla - ovaj punjeni tradicionalni brioš prava je simfonija ukusa i teksture, a kremasti fil s raskošnim notama badema probudiće vaša čula.

Tradicija semla peciva

Jedan o najpopularnijih deserata u Švedskoj poznat je i pod nazivima semlor i fastlagsbulle. Tradicionalno se semla pripremala prije korizme širom cijele regije od Danske preko Švedske pa sve do Islanda. Ali, danas se tradicija izmijenila i priprema se tokom cijele godine, a moguće ju je pronaći u gotovo svakoj pekari, koje je ponosno prezentuju kao dio švedske gastronomije.

Ako ste se pitali kako je dobila ime, tajna se krije u brašnu semolini (mljevena durum pšenica). Najstarija verzija semla deserta potiče iz srednjeg vijeka i pripremala se od komada crnog hljeba namrvljenih u zdjelicu toplog mlijeka. Danas se, međutim, semla pažljivo priprema s kardamomom i kremastim punjenjem od badema i umućenom slatkom pavlakom.

Nove verzije

Tokom godina u švedskim pekarama pojavljivale su se razne verzije semle kao što je, na primjer, semmelwrap, koji se priprema kao tortilja - razvaljano tijesto puni se kremom od badema i umućenom slatkom pavlakom, a zatim se zamota. Postoje i verzije u kojima se semla puni kremom od lješnika, bobičastim voćem, postoje i pržene verzije semle... Ipak, nijedna izvedenica nije uspjela nadmašiti original.

Šveđani semlu najčešće jedu uz kafu, a ukoliko želite isprobati ovo tradicionalno švedsko pecivo, u nastavku pronađite recept.

 

Recept

Sastojci

Za tijesto:

300 g brašna semoline

(mljevena durum pšenica)

prstohvat soli

1 jaje

1 kašičica kardamoma u prahu

110 ml toplog mlijeka

15 g svježeg kvasca

4 kašike šećera

60 g maslaca

Za kremu:

100 g mljevenih, blanširanih badema

1 vanilin šećer

1 kašika vode

pola kašičice kardamoma

1 kašičica ekstrakta vanilije

60 ml tople pavlake za šlag

+ šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Uključite rernu da se grije na 200 stepeni. U zdjelici pomiješajte kvasac, kašiku šećera i 50 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta da kvasac proradi. U zdjelu prosijte brašno, dodajte kardamom, so, a zatim jaje i preostali šećer, 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac. Mijesite tijesto dok ne omekša, po potrebi dodajte brašna. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite da se diže oko 40 minuta. Podijelite ga na osam jednakih dijelova i formirajte kugle. Stavite na papir za pečenje i prekrijte krpom da se dižu još sat vremena. Umutite jaje i vodu pa premažite semla peciva te pecite oko 15 minuta. Ohladite ih i prerežite na pola, a donji dio malo izdubite. Pripremite kremu tako da bademe blanširate, sameljete s vanilin šećerom i dodate vaniliju s malo vode. Blendajte dok se ne poveže pa prelijte u zdjelu i uz neprestano miješanje ulijevajte toplu pavlaku za šlag. Pažljivo dozirajte jer punjenje mora biti kremasto, ali ne i tvrdo. Kremom napunite izdubljena peciva, pospite šećerom u prahu i uživajte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije