Hrana i piće

Trebinjska vina nove zvijezde "vinskog Mediterana"

Trebinjska vina nove zvijezde "vinskog Mediterana"
Foto: N.N. | Trebinjska vina nove zvijezde "vinskog Mediterana"

TREBINJE, MILANO - U prestižnom hotelu "West in Palace" u Milanu proteklog vikenda održana je prezentacija trebinjskih vinarija u organizaciji AIS Milano i AIS Lombardia u koordinaciji njihovog poznatog somelijera Adriane Licciardello.

Na ideju da organizuje ovu degustaciju Adriana je došla ljetos nakon posjete hercegovačkom vinogorju i trebinjskim vinarima. Željela je da svoja pozitivna iskustva sa juga Hercegovine prenese italijanskoj publici.

Na ovoj prezentaciji predstavljeno je osam vina iz pet trebinjskih vinarija: Podrumi "Vukoje 1982", Vinarija "Anđelić", Podrumi "Berak", Podrumi manastira Tvrdoš i Podrumi "Runjevac".

U tročasovnoj prezentaciji brojni vinski novinari, publicisti, restorateri, somelijeri, hotelijeri, njih više od 70, upoznali su se sa autohtonim sortama Hercegovine vrancem i žilavkom, istorijom hercegovačkog vinarstva, tradicijom, običajima i gastronomijom trebinjskog kraja.

O svojim vinima pričali su Radovan Vukoje, Milica Anđelić, Aleksandar Berak, Tihomir Kuduz i Jovo Runjevac uz koordinaciju i prevod Gordane Radovanović.

Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik AIS Lombardia Hosam Eldin, koji je istakao hercegovački region, a posebno trebinjska vina kao nove zvijezde "vinskog Mediterana", o kojima će se i u budućnosti pričati.

Na koncu ove divne vinske večeri generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Dragan Mihaljević zahvalio je organizatorima prezentacije vina AIS Milano i AIS Lombardia i pozvao sve prisutne da posjete Bosnu i Hercegovinu i Trebinje, te da se na licu mjesta uvjere u kvalitet proizvodnje vina i ljepote naše zemlje.

Dugogodišnja saradnja Radovana Vukoja i italijanskih somelijera

Za najpoznatijeg hercegovačkog i jednog od vodećih regionalnih vinara Radovana Vukoja ovo nije prva degustacija u Milanu i Italiji.

U organizaciji čuvenog italijanskog somelijera i tri puta svjetskog prvaka Giuseppe Vacarinija u palati Sorbolene 2006. godine predstavili su svoja vina. U Rimu 2015. godine u sjedištu Fondacije italijanskih somelijera "Grande Cavalieri" prezentovali su autohtone hercegovačke sorte i tada je Radovan Vukoje upravo primio nagradu za žilavku i vranac. Vranac Vukoje se prezentovao i 2016. godine u Rada di Chianti u srcu Toskane i čuvenog vinskog regiona Chianti Classico u saradnji sa AIS Toscana.

Sve ovo će ove godine rezultirati posjetom italijanskih somelijera najvećoj vinskoj manifestaciji Hercegovine - Salonu žilavke, koja okuplja sve referentne hercegovačke vinare u Vinskoj galeriji "Vukoje" sredinom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije