Hrana i piće

Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom

Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom
Foto: pixabay.com | Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom

Oko 35 odsto riba, dagnji, škampa i drugih morskih bića koja se vade iz Tirenskog mora, zaražena su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija".

Morski ulov, ističu u "Grinpis Italija", završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

"Još se ne zna sa sigurnošću kakve to može imati posljedice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro", upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obavještava javnost o svojim nalazima.

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi djelići plastičnog otpada, ali i dijelovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

"Grinpis Italija", dio međunarodne nevladine organizacije "Grinpis", pokrenuo je kampanju "Stop mikroplastici" u okviru koje zahtjeva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je to i uradila.

"Nikad kao do sada ne smijemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji sa prirodom“, konstatuje se u najnovijem izvještaju ove italijanske organizacije.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije