Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom

Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom
Foto: pixabay.com | Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom
N.N.

Oko 35 odsto riba, dagnji, škampa i drugih morskih bića koja se vade iz Tirenskog mora, zaražena su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija".

Morski ulov, ističu u "Grinpis Italija", završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

"Još se ne zna sa sigurnošću kakve to može imati posljedice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro", upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obavještava javnost o svojim nalazima.

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi djelići plastičnog otpada, ali i dijelovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

"Grinpis Italija", dio međunarodne nevladine organizacije "Grinpis", pokrenuo je kampanju "Stop mikroplastici" u okviru koje zahtjeva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je to i uradila.

"Nikad kao do sada ne smijemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji sa prirodom“, konstatuje se u najnovijem izvještaju ove italijanske organizacije.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije