Hrana i piće

Trešnje pomažu u liječenju ovih bolesti

Trešnje pomažu u liječenju ovih bolesti
Foto: N.N. | Trešnje pomažu u liječenju ovih bolesti

Za ljekovitost trešnje znali su stari Rimljani. Galenus je preporučivao slatke trešnje protiv zatvora.

Danas se zna da je trešnja višestruko ljekovita. Tako se koristi njen plod, peteljke, sjemenke iz košpica i smola koja curi iz kore.

Niskokalorično voće

Trešnja cvate u aprilu i maju, a plod dozrijeva u maju i junu. Ima više vrsta trešanja, od sitnijih do velikih. Budući da su niskokalorično voće, trešnje se koriste u mnogim dijetama, naročito kod debljine, srčanih bolesti, oboljenja bubrega, gihta i reumatizma.

Trešnje mogu jesti (u umjerenoj količini) i šećerni bolesnici jer im trešnjina vrsta šećera (levuloza) ne škodi. Kisele trešnje trebaju jesti melankoličari jer ih one aktiviraju i potiču organe na življu funkciju. Kompot od trešanja snižava temperaturu. Svježe trešnje preporučuju se tjelesno slabijim i iscrpljenim osobama, a kuhane djeci, starijim osobama i onima s osjetljivim želucem.

Sok od trešanja jača srce

Sok od trešanja jača srce i oboljele krvne žile. Sok se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu (ili toplom mjestu). Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i (okrenute naglavce) spreme u pijesak u podrumskim prostorijama, gdje se sok može očuvati godinama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) – nakon jela – za jačanje srca.

Bubrežni kamenci

Dobro oprane, osušene i sitno izrezane peteljke plodova trešnje, kuhane u vodi dvije minute, procijede se i piju kao čaj protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih puteva te za pospješenje obilnijeg mokrenja.

Peteljke plodova trešnje pomažu u navedenom slučaju – kad zataje sva druga sredstva.

Perut

Smola koja teče iz ozlijeđene (zarezane) kore trešnje rastopi se u kvalitetnom (nerazrijeđenom) octu i njom se masira vlasište i tako odstranjuje postojeća perut.

Istim octom, s trešnjinom smolom, odstranjuje se šuga s kože.

Čišćenje organizma

Jedan do dva dana valja jesti samo trešnje ili piti iz njih svježe iscijeđen sok. Navedeno je izvrsna i djelotvorna terapija za čišćenje organizma od svih štetnih tvari, naročito toksina. Takvu terapiju dobro je primijeniti baš pred kraj proljeća, na prijelazu u ljeto, bez obzira na to kako se osjećali.

Protiv gihta

Jedite tri puta dnevno, poslije jela, po 40 dekagrama trešanja.

Za bolji rad jetre i organa za probavu

Peteljke trešnje (30 do 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešnje ili jabuke. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu.

Odvar valja piti 4 do 5 šoljica dnevno.

Taj napitak preporučuje se bolesnim, ali i zdravim ljudima, za poboljšanje mokrenja, šta rezultira boljim radom jetre, želuca i bubrega.

Trešnja u kozmetici

Ljekovito djelovanje peteljki i ploda trešnje koristi se i za pripremu maski za otklanjanje podočnjaka te njegu i oživljavanje suhe kože.

Protiv podočnjaka - 30 do 50 g14rama peteljaka trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte nekoliko minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.

Kod suhe kože dobro pomaže iscijeđeni sok trešanja ili samo zgnječene trešnje. Zgnječene trešnje izravno se nanose na lice, a sokom se dobro namoči lanena krpa. Nakon 20 minuta spomenute maske, lice se ispere blagim (mlakim) čajem kamilice ili mlakom vodom.

(AKOS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije