Hrana i piće

Tri jela na vodi

Tri jela na vodi
Foto: Ilustracija | Tri jela na vodi

Na kraju posta predlažemo vam da ukućanima servirate neko od tri jela koja se spremaju na vodi: punjene tikvice, pirinač sa špinatom ili lonac povrća.

Punjene tikvice

Potrebno: četiri-pet tikvica, veza mladog luka, jedan veći krompir, jedna šargarepa, šaka pirinča, sok od paradajza i začini.

Mlade tikvice se pažljivo izdube kašičicom i napravi mjesto za punjenje. Mladi luk se isjecka i prodinsta, pa dodaju rendana šargarepa, krompir i pirinač, kao i paradajz da se krčka. Posoli se, pobiberi i dodaje malo ruzmarina, origana i aleve paprike prema želji i ukusu. Sklanja se sa ringle i kada se prohladi - pune se tikvice. Tikvice se ređaju u šerpi i zalivaju vodom da ogreznu, pa se kuvaju dok ne omeknu. Na kraju može da se doda i svjež peršun.

Pirinač sa špinatom

Potrebno: 250 grama pirinča, 200 g svježeg špinata, začini

Pirinač properite pod mlazom hladne vode, a kada provri ispere se ponovo i dodaje malo vode da ogrezne sa začinima po želji poput bosiljka, origana ili kurkume, soli i bibera. Špinat se opere i očiste peteljke. U posebnom tiganju se sa malo vode i soli kratko prodinsta špinat, pa dodaje pirinču. Jelo je gotovo kada ispari voda.

Lonac povrća

Potrebno je: 500 g krompira, 3.000 g pečuraka, dvije paprike, dvije šargarepe, sos ili pelat od paradajza, veza praziluka, začini.

Praziluk se isjecka i kratko prodinsta na vodi. Krompir se sječe na kriške, šargarepa na kolutove, svježu papriku na krugove, a pečurke na četvrtine. Sve se ređa u zemljani sud ili posudu koja može u rernu. Posoli se, dodaju se začini po želji i ukusu, pa se nalije sok od paradajza ili pelat pa se stavi u zagrijejanu rernu. Kada se krompir skuva jelo je gotovo.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije