Hrana i piće

Tri leće, savršena kombinacija mlijeka i karamela

Tri leće, savršena kombinacija mlijeka i karamela
Foto: N.N. | Tri leće, savršena kombinacija mlijeka i karamela

Kombinacija mekog, sočnog tijesta pomiješanog s mlijekom neodoljivo podsjeća na tradicionalni koh napravljen po bakinom receptu, te nas na trenutak može vratiti u djetinjstvo, u ono vrijeme kada se znalo da poslije nedjeljnog ručka na red dolazi nešto što se dugo čekalo.

Danas je koh zamijenila lagana mekana poslastica s mlijekom prelivena karamelom - kolač tri leće. Riječ je o kolaču koji se traži u ugostiteljskim objektima i koji polako postaje poslastica modernog doba, iako je nastao davno.

Kako i gdje je nastao?

Zemlja porijekla ovog kolača je Meksiko. Iako je nastao na tim prostorima, ovaj slatkiš i te kako je kombinacija različitih tradicija. Naime, stanovnicima Meksika drugi kolači poslužili su kao inspiracija da osmisle i naprave ovaj, koji će i vijekovima kasnije biti toliko popularan.

U 19. vijeku u Meksiku su se pojavila dva originalna recepta iz Evrope, koje su Meksikanci rado prihvatili. Radi se o kolačima koji su napravljeni od tijesta, koje je natopljeno vinom ili nekim alkoholom i prekriveno kremom od pavlake. Tačnije, pravili su italijanski tiramisu i englesi trajfl.

Možda se recept za tri leće kakvog danas znamo ne bi tako brzo proširio da nije bilo kompanije "Nestele", koja vjerovatno nije ni slutila šta će napraviti svojim potezom. Naime, kompanija je tokom Drugog svjetskog rata otvorila svoje fabrike u Meksiku i iskoristila jednu opciju, koju danas i mnoge druge kompanije koriste - na ambalaži proizvoda napisala recept za tri leće. Tačnije, na svim pakovanjima mlijeka nalazio se recept za ovu poslasticu.

Naziv

Orgialni naziv kolača tres leches u prevodu znači tri mlijeka. Dakle, ovaj kolač se pravi od tri različita oblika mlijeka - od isparnog, tačnije nezaslađenog kondenzovanog mlijeka, od kondenzovanog slatkog mlijeka i običnog mlijeka. Ipak, postoje i razne druge varijacije, te se u različitim dijelovima svijeta sasvim drugačije pravi.

Recept:

Sastojci

Biskvit:

6 jaja

100 g šećera

200 g brašna

pola praška za pecivo

1 vanilin šećer

Preliv:

400 ml pavlake za šlag

300 ml kondenzovanog mlijeka

800 ml mlijeka

KARAMEL:

200 g šećera

200 ml pavlake za šlag

Priprema:

Bjelanca umutite u čvrsti snijeg pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim nastavite dodavati jedno po jedno žumance dok miksate. Prašak za pecivo umiješajte s brašnom te ih dodajte u izmućena bjelanca i lagano sve sjedinite pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir i saspite smjesu te stavite da se peče u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 do 25 minuta. Kada je kora pečena, izvadite je iz tepsije na tacnu i izbockajte biskvit viljuškom s obje strane. U tepsiju u kojoj ste kolač pekli ulijte pavlaku za šlag i još topao biskvit vratite u to. Ostavite ga malo da upije tečnost. Zatim pomiješajte kondenzovano mlijeko s običnim mlijekom i prelijte preko biskvita. Dok biskvit upija mlijeko, pripremite karamel. Šećer stavite u lonac da se otapa na srednjoj vatri, pomalo miješajte. Kada se šećer sasvim otopi, dodajte pavlaku za šlag i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Nemojte previše dugo kuvati, jer nije u cilju da dobijete gusti karamel. Još mlak karamel prelijte preko kolača i stavite u frižider na hlađenje.

Zanimljivosti:

* Tri leće je kolač ili torta za posebne prilike. Tačnije, u Meksiku, gdje je i nastao, ovaj kolač se posluživao u posebnim prilikama - na rođendanima, vjenčanjima...

* Iako se s velikom sigurnošću može reći da je ovaj kolač nastao u Meksiku, postoje i vjerovanja da je nastao u Nikaragvi, zemlji koja se nalazi u Centralnoj Americi.

* Kolač je postao popularan onog trenutka kada je kondenzovano mlijeko stiglo u Teksas. Dakle, sve zasluge se mogu pripisati ovoj vrsti mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije