Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Trik za pripremu japanske ledene kafe

Trik za pripremu japanske ledene kafe
Foto: Printscreen punkufer.dnevnik.hr | Trik za pripremu japanske ledene kafe
N.N.

Hladno pripremljena, ili cold brew kafa se baš kao i ledena kafa, pije hladna, ali se radi drukčije. Za cold brew voda se ne grije, a rezultat je napitak s manje gorčine i kiseline te više voćnosti – obzirom da je kafa voće, to se i traži.

Ako je prva stvar koju ujutro napravite stavljanje džezve na plamenik cold brew bi vam mogao promijeniti rutinu jer umjesto paljenja vatre, jedino što treba je otvoriti frižider.

Za cold brew način pripreme potrebno je ponešto strpljenja. Prvi korak je mljevenje zrna kafe. Pazite da je ne sameljete previše sitno; neka zrna budu grublja nego kod pripreme turske kafe.

U staklenku ubacite kafu i prelijte je vodom. Kratko promiješajte i ostavite 12 sati. Nakon što odstoji procijedite je kroz filter ili gazu. Na gram kafe neki profesionalci stavljaju oko 16,7 grama vode, ali sve između 1:15 do 1:17 će biti kako treba.

Japanski cold brew ide korak dalje od običnog, a rezultat je još više arome i slatkoće pa ako niste navikli na slađu kafu šećer vam možda neće ni trebati.

Japanska varijanta cold brewa se može raditi pour over metodom s vrućom vodom koja polako kapa na led i tako se hladi u sekundi, kako bi aroma ostala u kafi.

Za japansku kafu trebaće malo "hipsteraja" - odnosno aparatura za pripremu pour over metodom koju je najlakše opisati kao izlijevanje vruće vode preko kafe kako bi se ekstrahirala. Zatim se te kroz filter (može biti od papira, metala ili tkanine) kafa filtrira u posebni vrč ili šalicu. Entuzijasti pritom itekako vode računa o kvalitetu kafe, stepenu mljevenosti kafe, gramaži i temperaturi vode pa su im osim drippera, mlin za kafu, čajnik s tankim vratom, vaga i termometar obavezna oprema.

Japanska hladna kafa:

28 g kafe

230 ml vode

230 g leda (oko 8 kocki leda)

Priprema:

1. Sameljite kafu i zakuvajte vodu.

2. Stavite led u vrč za pour over kafu, a kavu stavite u filter iznad leda.

3. Polako izlijevajte vruću vodu i ostavite da kaplje po ledu.

(Punkufer.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije