Hrana i piće

Trikovi i savjeti kako spriječiti lijepljenje tjestenine

Trikovi i savjeti kako spriječiti lijepljenje tjestenine
Foto: Pexels | Trikovi i savjeti kako spriječiti lijepljenje tjestenine

Kuvanje tjestenine prilično je jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemima. Jedan od najčešćih je kada se rezanci zalijepe za lonac.

Ova situacija može biti razočaravajuća jer ćete dobiti manje tjestenine, ali ćete ju i teško očistiti s dna lonca u kojem se kuvala. Obično ju je potrebno strugati lopaticom ili čak noktima kako biste se riješili svih komadića koji su se zalijepili. 

Takođe postoji rizik da se tjestenina slijepi. Kad ste uzbuđeni što ćete pojesti utješni tanjir vašeg najdražeg jela s tjesteninom, malo je stvari koje vas mogu toliko razočarati kao spoznaja da ste zapravo skuvali jednu veliku slijepljenu masu.

Što zapravo napraviti da se tjestenina za vrijeme kuhanja ne slijepi?

Kuvajte tjesteninu u dovoljnoj količini vode 

Jedan od razloga zašto se tjestenina tako lako lijepi je taj što prilikom kuhanja u vodu ispušta skrob. Preporučeni omjer je 1 litra vode na 100 grama tjestenine. Korištenjem ispravne količine vode koncentracija skroba će biti dovoljno niska i rizik od lijepljenja će se znatno smanjiti.

Tjesteninu treba često miješati

Miješanje je doista najbolja tehnika za sprječavanje lijepljenja. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše miješati bez opasnosti opekotina od pare, a i voda se neće previše pjeniti. Ne morate miješati cijelo vrijeme, samo pazite da dobro promiješate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuvanja.

Zaboravite na dodavanje ulja u vodu za vrijeme kuvanja

Dodavanje ulja prilikom kuvanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine, ali ono što možete napraviti, pogotovo ako tjesteninu planirate podgrijavati kasnije, jest preliti ju maslinovim uljem nakon što ste ju skuvali i procijedili. 

So

So ne sprječava lijepljenje i neće pomoći da voda brže prokuva. Dodavanje soli prije nego što voda proključa zapravo snižava tačku vrenja, ali da bi se napravila primjetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli.

Dakle, so ne sprječava lijepljenje tjestenine i možete ju dodati prije ili nakon što je voda uzavrela, ali svakako uvijek posolite vodu jer ćete inače dobiti jelo s puno manje okusa. 

Sos mora biti gotov prije tjestenine

Budite brzi i nikada ne ostavljajte skuvanu tjesteninu u cjedilu čekajući da sos bude gotov. Trebalo bi biti obrnuto. Sos mora biti gotov prije nego što se tjestenina skuva kako bi ih mogli što prije sjediniti.

Kuvanje tjestenine nije raketna nauka, ali uvijek je lijepo imati podsjetnik kako ukusno jelo učiniti još boljim. Sada kada znate ove trikove, nadamo se kako više nikada nećete proizvesti tužnu zdjelu slijepljene tjestenine.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije