Hrana i piće

Trikovi koji će poboljšati ukus svakog jela

Trikovi koji će poboljšati ukus svakog jela
Foto: Pixabay | Trikovi koji će poboljšati ukus svakog jela

Profesionalni kuvari tvrde da i najmanja promjena u načinu pripremanja namirnica pravi veliku razliku, pa preporučuju devet kulinarskih savjeta uz koje bi razna jela trebalo da budu bolja.

Napola ispečenu piletinu propržite s puno povrća

Kad je piletina skoro pečena, izvadite je i stavite na tiganj s nasjeckanom mrkvom, lukom, krompirom i drugim povrćem. Dok se meso prži, pustiće svoje sokove i ukus koji će povrće pokupiti.

Rukama napravite hrskave krutone

Umjesto da ga režete nožem, stari hljeb rukama istrgajte na komadiće jer tako u njemu nastaju rupice koje upijaju ulje i začine - njih odaberite prema svom ukusu, pomiješajte u jednoj posudi, a zatim ubacite komadiće i ostavite kratko da se mariniraju. Ispržite ih do zlatnosmeđe boje.

Jaja pecite na minimalnoj temperaturi

Umućena jaja za kajganu pecite na laganoj vatri i miješajte ih što je manje moguće, da dobijete što kremastiju i nježniju teksturu. Umjesto da smjesu miješate u tavi, lagano kutlačom pogurajte spoljne ivice kajgane prema sredini i pomjerite je s vatre prije nego što vam izgleda skroz gotova - ono što je na tavi gotovo, na tanjiru je presuvo.

Lisnato tijesto uvijek držite u zamrzivaču

S kutijom lisnatog tijesta u zamrzivaču možete na brzinu i uz minimalan trud pripremiti predjelo, večeru ili desert. Sa samo nekoliko dodatnih sastojaka možete napraviti piletinu u tijestu, elegantne štapiće od sira ili tart tatin.

U sendviče dodajte malo slatkog

Između hljeba i prepečenog sira gurnite tanku krišku jabuke ili kruške; voće oslobađa prirodne pektine ili šećere koji sendviču daju suptilnu slatkoću, koja je savršena nadopuna siru sa žara.

Umjesto sladoleda napravite domaći smrznuti krem

Napravite jednostavni krem od žumanaca, šećera i pavlake s dodatkom omiljenih aroma. Nakon mućenja i smrzavanja dobićete krem ukusom bogatiji od bilo kojeg sladoleda iz radnje.

Oguljeni krompir prije pripreme potopite u vodi

Bez obzira na to pravite li hrskave krompiriće ili pire, nakon što ga ogulite i narežete krompir potopite u hladnu vodu. Krompir brzo oksidira pa na vazduhu brzo dobije smeđu boju, a to će spriječiti uranjanje u vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije