Hrana i piće

Uživali u bureku ispod sača u Kotor Varošu

Uživali u bureku ispod sača u Kotor Varošu
Foto: Srna | Uživali u bureku ispod sača u Kotor Varošu

Tradicionalna krušebrdska "Burekijada" u Kotor Varošu, takmičenje u spremanju autentičnih krušebrdskih bureka pod sačem, okupila je 30 takmičara, a više od 200 gostiju uživalo je u pripremljenim specijalitetima.

Goran Ivanović, predsjednik Udruženja "Centar za obnovu i razvoj sela" Kruševo Brdo i jedan od organizatora jučerašnje manifestacije, rekao je da mještani na ovaj način žele da se podsjete nekih ranijih dana, ali i da nauče nove generacije da je ovo bio neizostavan običaj naroda podvlašićkog kraja.

"Većina mještana Kruševa Brda živi u vojvođanskim selima, ali je ovo manifestacija koja nas okuplja i koju ćemo njegovati, jer želimo da sačuvamo ono čemu su nas naši preci naučili, a to je pripremanje bureka na starinski način, razvijajući kore oklagijom", rekao je Ivanović, prenosi Srna.

Ovogodišnja "Burekijada" je počela minutom ćutanja za sve stradale borce Kruševa Brda u prethodnim ratovima, a domaćin je uručio i zahvalnice svima koji su pomogli da se održi ova tradicionalna manifestacija.

Stručni žiri odlučio je i da su svi učesnici ovog nesvakidašnjeg takmičenja zaslužili priznanja za pripremanje bureka na starinski način.

Održana je i igra prstenova, u kojoj su trijumfovali Đuro, Miodrag i Milovan Ivanović, koji su nastupali za ekipu "Tri sokola", drugo mjesto osvojio je tim "Vuci", dok je trećeplasirana bila ekipa "Dva bora".

Organizatori ove manifestacije su zahvalili svim ljudima koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u sanaciji izgorjele kuće porodice Janković iz Kruševa Brda.

Podršku "Burekijadi" pružili su opština Kotor Varoš, opštinska Turistička organizacija i Agencija za lokalni i ekonomski razvoj, Centar za kulturu, sport i informisanje i Centar za obnovu i razvoj sela Kruševo Brdo.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije