Hrana i piće

Vaskršnja jaja obojite prirodnim i zdravim bojama

Vaskršnja jaja obojite prirodnim i zdravim bojama
Foto: N.N. | Prirodnim i zdravim bojama obojite vaskršnja jaja

Za vaskršnje praznike vezuju se razni običaji, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Ovaj tradicionalni običaj posebno raduje mališane, ali i kreativne duše koje žele da naprave originalne šare i tako svake godine pred Vaskrs započinju svoje male maštovite projekte ukrašavanja jaja.

A u ovim poduhvatima, ponajviše zbog zdravlja i sigurnog konzumiranja vaškršnjih jaja, preporučuje se da umjesto vještačkih boja koristite prirodne - i one izgledaju atraktivno.

Želite li crvena jaja, kuvajte ih u vodi u kojoj se kuvala lukovina, ako želite ona ljubičasta ili roze, kuvajte ih u vodi u kojoj se kuvala cvekla. Zelena jaja dobićete ako ih kuvate u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom. Prah kurkume obojiće jaja lijepom žutom bojom, a plava jaja možete dobiti ako ih kuvate u vodi s crvenim kupusom ili borovnicama.

Potrepštine

* jaja

* crveni kupus, kurkuma, lukovina, cvekla i kafa

* lonac zapremine od najmanje tri litra

* alkoholno sirće

* cjediljka

* zdjelice

* metalna kašika 

* papirni ubrusi

* ulje

Prvi način - hladno uranjanje

Jaja i sastojci za bojenje kuvaju se odvojeno. Uz pomoć metalne kašike ohlađena tvrdo kuvana jaja stavite u zdjelu ohlađene boje i ostavite ih potopljene na pet sekundi ili preko noći, zavisno od toga koliku jačinu boje želite. Izvadite jaja kašikom, osušite papirnim ubrusima i ostavite ih da se dobro osuše na žičanoj podlozi. Metoda bojenja hladnim uranjanjem stvara suptilne, prozirne nijanse, ali može i dati nejednake boje ako se jaja s vremena na vrijeme ne okreću dok se suše na žičanoj podlozi.

Potrebne količine:

* boja crvenog kupusa - četiri šolje nasjeckanog kupusa

* boja kurkume - tri kašike kurkume

* boja luka - četiri šoljice lukovine 

* boja cvekle - četiri šoljice nasjeckane cvekle

* boja kafe - jedan litar jake crne kafe (umjesto vode)

 

Drugi način - kuvanje

Ova metoda uključuje kuvanje jaja zajedno s bojom, a toplota omogućava natapanje ljusaka jaja bojom, što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom. Sirova jaja stavite u lonac s bojom te ih kuvajte. Nakon kuvanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao kod metode hladnog uranjanja. Ova druga metoda idealna je kad vaškršnja jaja ukrašavate s djecom. Ako na jajima želite otiske cvijeća ili lišća, prije bojenja ih prislonite uz jaje, omotajte najlon-čarapom ili gazom, dobro pričvrstite i dalje nastavite prema jednoj od dvije tehnike bojenja. Na kraju jaja posušite, po želji za sjaj premažite uljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije