Hrana i piće

Za najbolju palentu koju ste probali trebaće vam dva sastojka

Za najbolju palentu koju ste probali trebaće vam dva sastojka
Foto: Nezavisne novine/Arhiva/Ilustracija | Za najbolju palentu koju ste probali trebaće vam dva sastojka

Palenta ili pura zgodan je sastojak u svakoj kuhinji jer se vrlo brzo i lako može pretvoriti u lagan i ukusan obrok ili prilog za jela.

Pored toga, na glasu je kao niskokalorično i lakoprobavljivo jelo, a spominje se i da je poprilično zdrava - dobar je izvor antioksidansa koji štite oči i smanjuju rizik od određenih jroničnih bolesti. Uz sve navedeno, smatra se prihvatljivom za dijabetičare  jer ne bi trebala negativno uticati na nivo šećera u krvi sve dok se držite razumne veličine porcija.

No onaj ko je probao palentu pripremljenu na starinski način, od pravog kukuruznog brašna, reći će vam da je sve ovo instant što danas kuvamo totalno bezveze u usporedbi s pravom, domaćom purom. A vi ćete mu na to uzvratiti da danas malo ko ima vremena i volje za stajati uz špopret dok se starinska pura ne skuva.

I zato naš savjet ne glasi "Želite li bolju puru, skuvajte je po starinski". Ne, mi ćemo vam savjetovati nešto drugo.

Znate li da palentu uz dva dodatka možete za čas pretvoriti u nešto puno bolje?

Sve što trebate napraviti dok se pura kuva je dodati joj jedno do dva jajeta, ovisno o količini, te malo feta sira. Zahvaljujući tom malom pojačanju postaće hranjivija, ali i puno ukusnija, a biće tako kremasta da će vam se topiti u ustima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije