Hrana i piće

Zamjena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka

Zamjena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka
Foto: Youtube/Screenshot | Zamjena za alkohol pruža užitak opijanja, ali bez mamurluka

Britanski naučnik Dejvid Nat već duže od jedne decenije radi na razvoju sintetičke zamjene za alkohol, koju naziva Alkarel (Alcarelle).

On tvrdi da će to sintetičko piće "ljubiteljima kapljice" moći da omogući uživanje u alkoholu, a da se pri tom neće javljati nikakve posljedice, odnosno da neće biti mamurluka, oboljenja jetre ili karcinoma povezanih sa konzumiranjem velikih količina alkohola.

Alkoholna pića nam se čine kao relativno bezopasan i jednostavan način za opuštanje na zabavi i smirenje poslije napornog radnog dana. Prekomjerna konzumacija alkohola, međutim, dovodi do iscrpljenosti, mamurluka, bolesti srca, različitih karcinoma i, naravno, mogućne psihofizičke zavisnosti o alkoholu.

Nat vjeruje da će njegova sintetička formula djelovati na organizam na takav način, da će negativne nuspojave biti izbjegnute.

"Efekti alkohola su komplikovani, ali može da se cilja na dijelove mozga koje želite", kaže Nat, koji sada radi na tome da obezbijedi poznati efekat svog sintetičkog molekula alkohola, a da pritom spriječi onoga koji pije da "pređe crtu".

Njegov plan je da Alkarel bude piće koje neće imati nikakvo toksično dejstvo, čime će se spriječiti zdravstveni problemi, jer, naravno, niko ne želi mamurluk.

U cilju da proizvede svoj vještački alkohol i da proda svoju formulu destilerijama, Nat je prije tri godine osnovao startap kompaniju Alcarelle. Tada rekao da će sve potrebne testove završiti za pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije