Hrana i piće

Zanimljiva poslastica: Čokoladna jaja u novom ruhu

Zanimljiva poslastica: Čokoladna jaja u novom ruhu
Foto: Makoland | Zanimljiva poslastica: Čokoladna jaja u novom ruhu

Kolačići i torte koji krase trpezu tokom praznika mogu biti tradicionalni, ali i inovativni.

Najčešće se pripremaju pereci, pečenje, sarma, ali i mnoge delicije. Martina Palić, koja stoji iza bloga Makoland i Instagram profila @mako.hr, na kojem se svakodnevno mogu pronaći genijalne ideje za uređenje doma, te odlični recepti, podijelila je ideju za malo drugačija čokoladna jaja koja mogu biti prave zvijezda vaskršnjeg stola.

Ova čokoladna jaja osmišljena su da ih može napraviti bilo ko pa će njihova izrada (kao i konzumacija) biti zabava kako za odrasle, tako i za djecu.

Sastojci:

3-4 mliječne ili tamne čokolade

dvije bijele čokolade

žuti čokoladni bombončići

Priprema:

Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavite zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice. Za veliku tepsiju u kojoj će se kasnije hladiti potrebne su otprilike tri do četiri cijele čokolade. Otopljenu čokoladu izlijte pa špatulom ravnomjerno rasporedite i lagano poravnajte na tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Ostavite nekoliko minuta da se malo stegne, ali i ostane mekana na dodir.

Potom na isti način istopite dvije bijele čokolade. Ostavite minut-dva dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća. Kašičicom na mliječnu čokoladu kapajte veće kapljice otopljene bijele čokolade. Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a ni slučajne kapljice između neće izgledati loše.

Osim toga, kašikom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. U kapljice bijele čokolade utisnite čokoladne bombone u žutoj boji. Ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i slično. Možete istopiti još bijele čokolade koju ćete obojiti u žutu, no bombončići se čine kao najbrži izbor. Čokoladna jaja ostavite da se u cijelosti stegnu. Nakon nekoliko minuta tepsiju ubacite u frižider da se čokolada potpuno stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.

Stegnutu čokoladu oštrim i dugim nožem razrežite na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike. Grešaka nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije