Hrana i piće

Zasladite jesen pečenim dunjama, aromatičnim i ukusnim desertom

Zasladite jesen pečenim dunjama, aromatičnim i ukusnim desertom
Foto: N.N. | Zasladite jesen pečenim dunjama, aromatičnim i ukusnim desertom

Dunja je vitaminska bomba i od davnina je poznata u narodnoj medicini te se koristi prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba - ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, željezo, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Osim toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Sjemenke su njen najljekovitiji dio i kad odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Dunja kasno sazrijeva i bere se kad plod promijeni boju iz jako zelene u žutu. Većina sorti je preteška i prekisela, a plod je pretvrd da bi se mogao konzumirati sirov pa se umjesto toga prave marmelade, pekmezi, kompoti...

Poznata je izreka "Bolje dunja na tanjiru, nego na ormaru", a zbog aromatičnog ukusa i mirisa dodaje se u malim količinama kolačima od voća, pitama od jabuka, džemovima i raznim drugim jelima, a načini pripremanja su raznovrsni: kuvana, dinstana ili pečena.

Mnogi ljudi ne znaju kako da iskoriste dunje pa ih izbjegavaju, ali pravi gurmani znaju da nema ukusnijeg i mirisnijeg jesenjeg voća te ovog puta donosimo jednostavan recept za pečene dunje, za koji će vam biti potrebno 10 minuta pripreme.

Recept

Potrebne su vam samo dunje i šećer ili med (iako šećer i med možete izbjeći ako niste ljubitelji previše slatkog). Dunjama izdubite sredinu, poslažite ih u pleh za pečenje i potom sredinu napunite šećerom ili medom. U pleh ulijte taman toliko vode da pokrije dno i pripazite da ste izabrali dunje približno iste veličine.

Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite dunje oko 45 minuta. Kada su mekane (provjerite viljuškom), desert je gotov.

Naravno, ovaj recept možete jednostavno mijenjati te se poigrajte različitim ukusima. U šećer možete umiješati cimet, rum ili vanilin šećer, a dunje natopiti u limunov sok koji će pružiti odličan kontrast karamelizovanom šećeru.

Pečene dunje možete napuniti i smjesom od sira i šećera, ili umućenom slatkom pavlakom, te ih posuti prženim orasima i lješnicima, pistacijama, cimetom, medom, narendanom koricom limuna... Mogućnosti su brojne, a na vama je da ih isprobate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije