Hrana i piće

Zašto djeca mrze brokulu

Zašto djeca mrze brokulu
Foto: Zichrini/Pixabay | Zašto djeca mrze brokulu
N.N.

Hranjenje djece nerijetko je borba. Prave nered, žele se igrati i ignorišu vaša uputstva. Trudite se da pojedu barem nešto, a kad su u pitanju neke namirnica, većina malenih okreće glavu.

Problemi su česti s povrćem poput brokule, kelja i prokulica. Ako ste se ikad zapitali zašto je tako, moguće je da se razlog krije ondje gdje ga nikad ne biste tražili.

Enzimi u usnoj šupljini

U ustima djece nalaze se spojevi koji bi mogli biti krivac za averziju prema ovim vrijednim namirnicama. Enzimi na koje djeluje ovo povrće reaguju s bakterijama u ustima i s njima formiraju neugodne sumporaste mirise i okuse, tvrde stručnjaci.

Premda odrasli takođe imaju ove enzime u svojoj usnoj šupljini, reakcija im uglavnom nije ista. Ono što je takođe utvrđeno je da nivo ovih enzima kod odraslih može varirati, dok kod male djece varira neznatno.

Tok istraživanja

Doktor Damian Frank i njegovi kolege iz Naučnee i industrijske istraživačke organizacije (CSIRO) u Canberri ispitivali su ovu pojavu. U istraživanju odobrenom od strane Američkog hemijskog društva doktor Frank tvrdi da zasigurno postoji razlika u okusu koji osjećaju djeca od onog koji osjećaju odrasli.

Recimo, djeca preferiraju slatke okuse i gorki okusi su im znatno odbojniji. Upotrebom tehnike zvane "hromatografijska olfaktometrijska spektrometrija mase", identifikovali su glavne spojeve koji su odgovorni za miris brokule, prokulica i kelja kuvanih u vodi ili na pari. Tad su na uzorcima 98 parova roditelja i djece između šest i osam godina testirali reakcije na različite vrste okusa i mirisa iz te grupe povrća. Dimetil trisulfid i sumpor su bili najomraženiji i velikima i malima. Potom su pomiješali uzorke sline s uzorkom povrća i analizirali spojeve koji isparavaju protokom vremena.

Rezultati

Ona djeca čija je kombinacija sline i uzorka povrća oslobađala najveće količine sumpornih para najlošije su reagovala pri jedenju te vrste povrća. Ista situacija nije primijećena kod odraslih, što se objašnjava navikom na takve okuse zbog dugogodišnje konzumacije.

Poželjno je usmjeravati djecu da isprobavaju nove okuse i s vremenom nauče voljeti ovakve i slične namirnice jer su korisne za njihovo zdravlje, ali ovakvi rezultati pomažu nam da ih bolje razumijemo i odbijanje neke hrane ne pripisujemo isključivo njihovoj hirovitosti i neposlušnosti.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije