Hrana i piće

Zašto hrani ne smijemo dopustiti da posmeđi i što je to akrilamid

Zašto hrani ne smijemo dopustiti da posmeđi i što je to akrilamid
Foto: Wikimedia | Zašto hrani ne smijemo dopustiti da posmeđi i što je to akrilamid

Je li zagorena i bilo kakva hrana s grila opasna i nezdrava, rasprava je koja nikad ne završava.

Neki tvrde da je konzumacija takve hrane iznimno opasna za zdravlje, dok drugi ne vide problem.

Izbjegavajte zagorenu hranu

Kako saznajemo, u prehrani bi svakako trebalo izbjegavati dijelove hrane koji su zagoreni jer upućuju na prisutnost veće količine akrilamida. Akrilamid je hemijski spoj koji se može formirati pri povišenim temperaturama u hrani bogatoj skrobom te je potencijalno štetan za zdravlje ako se dulje konzumira. Nastaje tijekom duže termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (na primjer tokom prženja ili pečenja) iz prirodnih sastojaka hrane kao što su šećeri i aminokiseline.

Akrilamid - tamna strana hljeba

Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su hljeb, prženi krompir, čips, pahuljice, keksi, krekeri, kafa i sl. Nemoguće ga je u potpunosti ukloniti iz termički obrađene hrane koja sadrži skrob, ali je moguće smanjiti njegovu količinu pažljivijom i raznovrsnijom termičkom obradom. 

Na šta treba paziti

Da bismo unos akrilamida sveli na minimum, ne preporučuje se hranu bogatu skrobom (krompir, različiti proizvodi od tijesta) pržiti ili peći nakon što je postigla zlatno žutu boju.

Pazite da sirovi krompir skladištite na tamnom i hladnom mjestu, na temperaturama iznad 6°C, kako bi se izbjeglo stvaranje velikih količina slobodnih šećera u krompiru, pogotovo ako ga namjeravate pripremati na visokim temperaturama prženja ili pečenja.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije