Hrana i piće

Zašto je dobro staviti kašiku u vreću brašna?

Zašto je dobro staviti kašiku u vreću brašna?
Foto: Pixabay | Zašto je dobro staviti kašiku u vreću brašna?

Kada kupujete brašno, obično ga odložite u kuhinji i na njega zaboravite sve dok ne morate da ga koristite. Da li ste znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se može pokvariti, zbog čega vam mi u nastavku predočavamo nekoliko trikova kojima ćete brašnu produžiti vijek i spriječiti nastanjivanje moljaca.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kad donesete brašno kući, najprije ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.

1. Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odupreti se sniženjima i akcijama, ali pokušajte da kupite onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sljedećih nekoliko nedjelja. Brašno privlači vlagu, što znači da se može vrlo brzo pokvariti.

2. Ne držite brašno u papirnatim vrećicama

Najlakši način da održite svežinu brašna i zaštitite od insekata je da ga prebacite u plastične ili staklene posude sa hermetičkim zatvaračem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati vlagu i tako pokvariti brašno.

3. Kašika u brašnu

Možda se sjećate iz djetinjstva kako je i vaša nana ili mama ostavljala kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kad se brašno čuvalo u špajzu. Inače, brašno je najbolje držati u staklenim posudama, a ako mu se doda metalna kašika pomoći će u čuvanju brašna od štetočina, kukaca i insekata.

Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju: od nje oblikujte kuglicu i ubacite u brašno.

4. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu sa brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu da uzrokuju kvarenje brašna. Umjesto toga, pronađite mjesto udaljeno od izvora toplote u stanu.

5. Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko nedjelja, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prethodno stavite u hermetički zatvorene posude. Ovakvo sačuvano brašno može da traje i do godinu dana, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije