Hrana i piće

Zašto je sok od narandže trenutno nevjerovatno skup?

Zašto je sok od narandže trenutno nevjerovatno skup?
Foto: Pixnio | Zašto je sok od narandže trenutno nevjerovatno skup?

​Kad sljedeći put potegneš za sokom od narandže, mogao bi te iznenaditi ukus - ili paprena cijena. Razlog su drastične promjene u svjetskoj proizvodnji narandži zbog klimatskih promjena.

Prema istraživanju "Fundecitrusa" za 2024/25, istraživačka udruženja u Brazilu koju čine uzgajivači i proizvođači citrusa, ovogodišnja prognoza za narandže je izuzetno loša. Brazil, najveći svjetski proizvođač tog voća, bilježi značajan pad prinosa zbog bolesti pod nazivom ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) i nametnika. Ali, najveći problem su klimatske promjene.

"Podaci pokazuju kako je klima glavni uzrok značajnog pada proizvodnje," navodi se u nalazima. Od juna 2023., citrusni pojas pogođen je fenomenom El Ninjo, koji je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) klasifikovala kao jedan od najintenzivnijih ikad zabilježenih. Osim toga, visoke temperature, visoke stope evapotranspiracije i nedostatak vode dodatno pogoršavaju situaciju. A čini se da će biti još gore!

Prognoza sušnog vremena u sljedećih šest mjeseci će i dalje negativno uticati na prinos, dodatno otežavajući rast plodova i održavanje nasada snabdjevenih vodom, čak i tamo gdje su instalirani sistemi za navodnjavanje. Prosječan prinos ove sezone iznosi 691 kutiju po hektaru, što predstavlja pad od gotovo 25 odsto u poređenju s prošlom godinom. Ako se ova prognoza pokaže tačnom, biće to drugi najmanji urod od 1988/89. godine.

Slične probleme bilježe i drugi proizvođači citrusa, poput Floride, gdje je proizvodnja takođe u padu. Sve to rezultiralo je drastičnim poskupljenjem soka od narandže - cijene su porasle za 26.82 odsto od početka 2024., a cijene koncentrata soka od narandže više su nego udvostručene. 

Kompanije širom svijeta preispituju svoje strategije. Primjera radi, britanska firma Coldpress lansira sok od mandarina kao alternativu, dok američka kompanija Uncle Matts uvodi nove čajeve i wellness šatove.

Prelazak na mandarine i druge hibride koji izgledaju, mirišu i imaju ukus poput slatkih narandži, alil i veću toleranciju na bolesti, mogao bi potrajati zbog promjene propisa i logističkih izazova. 

Mnogi plodovi namijenjeni su za prodaju u svježem stanju i nije ih lako preusmjeriti na industriju soka. Ukratko, dok se ne pronađe održivo rješenje, pripremite se na to da ćete morati platiti više za svoju omiljenu flašu soka od narandže, prenosi "24Sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije