Hrana i piće

Zašto ne smijete dozvoliti da ista voda za kavu ili čaj prokuva dva puta?

Zašto ne smijete dozvoliti da ista voda za kavu ili čaj prokuva dva puta?
Foto: Ilustracija | Zašto ne smijete dozvoliti da ista voda za kavu ili čaj prokuva dva puta?

Jutarnje ispijanje kave ili čaja uobičajeni je ritual mnogim ljudima. Dok jedni vole tom ritualu posvetiti čak i nekoliko sati na posebnom mjestu, drugi koji nemaju taj luksuz samo u brzini pripreme svoj omiljeni napitak i obično ga piju na putu do posla, hodajući ili u automobilu.

Ako ste jedni od tih kojima ujutro uvijek nedostaje vremena vjerojatno vam se često puta dogodilo da u žurbi stavite vodu za kavu i čaj da prokuha i dok ste obavili niz drugih stvari shvatili ste da je voda već odavno došla do tačke kuvanja, a ako ju prokuhvavate na štednjaku već je onda vjerojatno i većim dijelom isparila.

U tom slučaju većina nas samo ulije novu vodu u onu već prokuhanu ili samo ponovno upali kuhalo kako bi voda ponovo prokuhala.

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo riješiti što prije. Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac, piše Jutarnji.

Istraživanja pokazuju da se duplim kuvanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam, prenosi Agrosvijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije